Hundratals barn anklagas för att ha kopplingar till IS och torteras av irakiska och kurdiska myndigheter. Foto: TT/Bram Janssen

HRW-rapport: Hundratals barn anklagas för IS-kopplingar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals barn anklagas av irakiska och kurdiska myndigheter för att ha kopplingar till IS. Det visar en ny rapport från Human Rights Watch.
– Barn som anklagas för att ha koppling till IS hålls kvar och torteras och åtalas ofta, oavsett vad deras faktiska engagemang är i gruppen, säger Jo Becker, chefsadvokat för barnens rätt hos Human Rights Watch.

Barn som misstänks ha kopplingar till IS torteras och hålls i arrest av irakiska och kurdiska myndigheter, enligt en ny rapport från Human Rights Watch (HRW). Tortyren används för att få fram erkännande från barnen och sedan döms de till fängelse, många gånger genom förhastade och orättvisa prövningar.

Cirka 1 500 barn som anklagas för koppling till IS hölls i arrest av myndigheterna i slutet av förra året, enligt Human Rights Watch.

185 straffade barn

De irakiska och kurdiska myndigheterna använder djupt bristfälliga screeningprocesser som ofta leder till frihetsberövande och åtal för barn, oavsett om de har något engagemang inom IS, enligt HRW.

– Det här svepande, straffande tillvägagångssättet är inte rättvisa och kommer att skapa livslånga negativa konsekvenser för många barn, säger Jo Becker. 

Minst 185 utländska barn har dömts för terroristuppdrag och straffats med fängelsevillkor, enligt irakiska myndigheter. Internationella regler säger att barn som är rekryterade av beväpnade grupper som offer i stället ska få rehabilitering och återintegreras i samhället. 

Anklagad av grannar

En 17-årig fånge berättar att han jobbade på en restaurang som stod till tjänst för IS-medlemmar och tror därför att hans namn kommit med på en IS-lista. Någon annan kan ha samma namn som en IS-misstänkt, och därför ha blivit anklagad. I många fall är det grannar som anmäler personer för IS-medverkan, oavsett om de har något bevis för det eller inte.

Irakiska barn som en gång har arresterats för misstänkt IS-koppling säger att de är rädda för att åka hem igen eftersom de då är stämplade som IS och hämndattacker är något som de är rädda för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet