En noshörning visar upp sig för turister i Krugerparken i Sydafrika. Nu ska ett hundratal noshörningar evakueras i ett försök att skydda dem från tjuvjägare. Foto: TT

Hundratals noshörningar evakueras från park

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals noshörningar ska evakueras från Sydafrikas berömda nationalpark, Krugerparken, i ett försök att rädda dem från tjuvskyttar.

Enligt Sydafrikas miljöminister Edna Molewa är flytten en del av en plan för att hindra den illegala jakten på noshörningshorn, uppger Sydafrikas miljömyndighet.

Med cirka 21.000 noshörningar är Sydafrika hem för 82 procent av Afrikas alla noshörningar – att den vita noshörningen fortfarande existerar är mycket tack vare landets stora insats för att bevara dem, uppger myndigheten.

Flest tjuvskyttar i Krugerparken

Drygt 9.000 av de utrotningshotade djuren lever i Krugerparken – som är den plats i Sydafrika där flest noshörningar dödas av tjuvjägare varje år.

Nu kan så många som 500 noshörningar flyttas, varje djur kan väga upp till ett ton.

Miljöministern säger att hon hoppas att flytten av noshörningar från Krugerparken innebär att populationen växer.

– Sydafrika är det land som drabbats hårdast av tjuvskyttar när det gäller noshörningar, men vi är övertygade om att vi kan fortsätta att bevara djuren genom våra ansträngningar, säger Molewa enligt BBC.

Noshörningar ska förflyttas till områden där problemen med tjuvjägare inte är lika stort som i Krugerparken, djuren kan till och med flyttas till angränsande länder, uppger ministern.

Dömdes till 77 års fängelse

Samtidigt vill den sydafrikanska regeringen se hårdare straff för tjuvjakt – den tyngsta straffet hittills fick en tjuvskytt som dömdes till 77 års fängelse i juli i år.

Den internationella handeln med noshörningshorn har varit olagligt sedan 1977 men efterfrågan är fortfarande hög, främst i vissa asiatiska länder där noshörningshorn används både i traditionella mediciner och som en symbol för rikedom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.