Demonstranter samlades utanför den amerikanska ambassaden i Bagdad under årets sista dag. Foto: Thaier al-Sudani/Reuters/TT

Amerikanska ambassaden i Bagdad stormades

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer lyckades på tisdagen ta sig in på USA:s ambassadsområde i Bagdad. Nu skickar USA fler soldater till ambassaden.

– Hundratals, om inte tusentals, milismedlemmar och deras anhängare står utanför den amerikanska ambassaden, och har tidigare i dag kommit in på själva ambassadområdet, säger Lina Malers, utrikesreporter på SVT, vid 18-tiden på tisdagskvällen.

Ett hundratals personer protesterade utanför den amerikanska ambassaden i Bagdad på tisdagen, rapporterar flera nyhetsbyråer. ”Död åt Amerika” och ”Död åt Israel” ropade den irakiska folkmassan.

Utanför ambassaden ska folk ha kastat vattenflaskor och stenar och säkerhetskameror förstördes, rapporterar AP och Reuters.

Kort därefter meddelade irakiska regeringskällor att den amerikanska ambassaden har utrymts. Alla, förutom de säkerhetsansvariga, ska ha evakuerats. Men efteråt konstaterar AP att utrymningen aldrig hann ske.

– Källor som jag har pratat med i Bagdad har hela tiden sagt att ambassadspersonalen är kvar, diplomaterna är kvar. Ambassadören var inte på ambassaden, han var på semester sedan två veckor tillbaka. Men diplomaterna sitter fortfarande där inne och ska vara i säkerhet, säger Lina Malers.

Skottlossning och sirener

En stund senare hördes skottlossning och sirener från ambassadområdet. En del av de proiranska milismedlemmarna hade då lyckats bryta sig in på ambassaden. En huvudingång bröts upp och ett receptionsområde sattes i brand, skriver AP.

De amerikanska säkerhetsstyrkorna svarade med tårgas och granater, skriver AFP. Två irakiska militärer ska ha skadats, uppger ett vittne för Reuters.

– Det har kommit en del rapporter om skadade milismän, men ambassadpersonalen ska vara i säkerhet. Det hävdar i alla fall amerikansk militär, säger Lina Malers.

Amerikansk flygattack

Tisdagens stormning inträffade efter att de sörjande hållit begravningar för de som omkom i den flygattacken mot proiranska milismedlemmarna i Irak och Syrien i söndags. Attackerna riktades mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna. Minst 25 personer dog och minst 55 skadades.

– Det hela började egentligen med att det var begravningståg i Bagdad för de här 25 milismedlemmarna som ska ha dödats i söndagens amerikanska attacker. Det här begravningståget började röra sig mot gröna zonen och tog sig in där utan att någon egentligen försökte stoppa dem, säger Lina Malers.

– Nu ska det finnas säkerhetsstyrkor som agerar som en sorts buffert mellan ambassaden och de här milismännen och deras anhängare som står utanför.

USA har tidigare hävdat att attackerna var ett svar på den raketattack där en civilanställd amerikansk medborgare omkom på en amerikansk militärbas utanför Kirkuk i norra Irak i fredags.

Iraks premiärminister höjer rösten

Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi uttalade sig efter stormningen där han ber demonstranterna att hålla sig borta från ”alla ambassader i Bagdad”, skriver Reuters.

Också USA:s president Donald Trump uttalar sig efter protesterna:

”Nu samordnar Iran en attack mot den amerikanska ambassaden i Irak. De får ansvara för den helt och hållet. Dessutom förväntar vi oss att Irak ska använda sina styrkor för att skydda ambassaden, och meddela det”, skriver Trump på Twitter.

USA skickar fler soldater

USA:s försvarsminister Mark Esper säger att man kommer att skicka fler soldater till den amerikanska ambassaden.

– USA har ju flera soldater i Irak, omkring 5 000. Så de skulle kunna be om förstärkning från sina baser i västra Irak, till exempel, säger Lina Malers.

Vad är det de här milismännen som stormat ambassaden vill uppnå?

– De vill att alla USA:s styrkor ska ge sig av från Irak. USA har ju kvar styrkor för att bekämpa IS, som fortfarande verkar på flera platser i Irak.

Vad kommer att hända framöver?

– En av de här milisgrupperna som USA riktade sina attacker mot har sagt att de kommer stanna utanför ambassaden tills de amerikanska styrkorna ger sig av, och de har börjat sätta upp tält utanför den amerikanska ambassaden, säger Lina Malers.

– Irakiska säkerhetsstyrkor står nu också och skyddar ambassadspersonalen som en buffert mot de här anhängarna till de här grupperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.