Människor samlas i närheten kring bron i Istanbul som döpts om till 15 juli-martyrernas bro, för att uppmärksamma årsdagen för det misslyckade kuppförsöket Foto: TT

Hundratusentals firar stoppat kuppförsök

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det ett år sedan kuppförsöket i Turkiet. Med massmöten och högtidliga arrangemang vill president Recep Tayyip Erdogan göra 15 juli 2016 till en historisk vändpunkt i klass med grundandet av den moderna republiken 1923.

Hundratusentals turkar har gått ut på Istanbuls gator för att minnas årsdagen av det blodigaste kuppförsöket i Turkiets moderna historia, då en missnöjd grupp inom armén försökte störta Erdogan. Folk har samlats i närheten av den bro över Bosporen där civila i fjol ställde sig i vägen för kuppmakarnas stridsvagnar och soldater. Många viftar med turkiska flaggor och håller upp foton av dem som dödades.

LÄS MER: Kuppförsök i Turkiet – detta har hänt

Oroligheter i Turkiet

Kuppförsöket slog fel. Det kuvades av polis och regeringstrogna soldater på ett par timmar. Minst 249 personer dog, utöver ett okänt antal kuppmakare, och över 2 000 skadades.

”Ett andra frihetskrig”

Premiärminister Binali Yildirim uppmärksammade årsdagen i ett tal i det turkiska parlamentet i Ankara, där han kallade den 15 juli 2016 för ”ett andra frihetskrig”, som följer på grundandet av det moderna Turkiet på 1920-talet.

Vårt folk lämnade inte självständigheten till sina fiender och höll tag i demokratin in i döden, sade Yildirim inför president Erdogan och oppositionspolitiker.

LÄS MER: Därför misslyckades statskuppen i Turkiet

Presidenten gav sig därefter av till Istanbul för att hålla tal för den samlade folkmassan. Han kommer därefter återvända till Ankara för att hålla tal i parlamentet vid midnatt svensk tid, vilket är samma tidpunkt som parlamentet bombades i fjol.

Tiotusentals straffade

Året efter kuppförsöket har präglats av president Erdogans motåtgärder. Över 100 000 offentliganställda har fått sparken eller stängts av från sina jobb inom polis, armé, domstolar och skolväsen. Omkring 50 000 personer har gripits, bland dem 200 journalister.

Bara några timmar före firandet av årsdagen fick ytterligare 7 563 veta att deras tjänster inte längre är önskvärda.

LÄS MER: Amnesty: Över 100.000 ”utrensade” i Turkiet

I april i år vann Erdogan dessutom en folkomröstning som ger presidentämbetet utökad makt.

Ställer krav på USA

Gülenrörelsen, vars ledare lever i exil i USA, pekas ut som ansvarig för kuppförsöket och de avskedade och fängslade som Gülenanhängare.

Fethullah Gülen själv – som tidigare var en av Erdogans bundsförvanter – förnekar inblandning, men Turkiets USA-ambassadör uppmanar i en Reuters-intervju amerikanska myndigheter att gå igenom hans kommunikation för att säkra bevis på att han hade en ledande roll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet