Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nancy Pelosis plan – eller ett fejkat lockbete? Flygexperten reder ut vad det skulle kunna röra sig om i videon. Foto: TT/Pexels/Faksimil

Hundratusentals följde Pelosis resa mot Taiwan – flygsajt kraschade

Uppdaterad
Publicerad

”SPAR 19” – US Air Force. Under en period var detta världens mest bevakade flygplan, med hundratusentals som följde dess rutt, live, på Flightradar. Flygsajten klarade inte trycket och kraschade.

Inför det att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, landade i Taiwans huvudstad Taipei hade kritik och hot riktats mot besöket från kinesiskt håll, och länge var det osäkert ifall resan skulle bli av.

Men, under tisdagseftermiddagen svensk tid landade Pelosi.

Då hade redan hundratusentals följt färden, via flygbevakningstjänsten Flightradar.

Foto: Twitter

Så pass många följde Pelosis resa – under visa perioder hundratusentals människor samtidigt – att sajten kraschade, och Pelosis flygplan försvann från kartan.

Och på sociala medier spekulerades det: Var det som alla hade tittat på ens Pelosis plan? Och, om det nu vore det, är det inte riskabelt för världsledare att skylta med sin rutt så tydligt och öppet?

I videon ovan reder flygexperten Jan Ohlsson ut om det faktiskt skulle ha kunnat vara Pelosis flyg vi såg – eller något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.