Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nancy Pelosis väntas snart besöka Taiwan – SVT:s utrikesreporter, Tilde Lewin förklarar varför.

Tilde Lewin: ”Viktigt för USA att visa stöd för Taiwan”

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosis planerade Taiwanbesök har väckt starka reaktioner i Kina.

Pelosi säger att det är viktigt att visa sitt stöd för den demokratiska staten just nu, enligt SVT:s tillträdande Kinakorrespondent Tilde Lewin.

Kina riktade på onsdagen direkta hot mot USA på grund av Nancy Pelosis planerade besök i Taiwan, som enligt Kina skulle leda till ”kraftfulla motåtgärder”. Anledningen är att Kina ser Taiwan som en del av sitt eget territorium medan Taiwan anser sig vara självständigt.

Tilde Lewin framhåller att det här är inrikespolitik i USA.

– Det är viktigt att visa stöd för Taiwan gentemot Kina, säger hon i Aktuellt.

Just nu finns det en del som tyder på att det amerikanska säkerhetsetablissemanget ägnar mycket energi åt Kina och Taiwan eftersom man tror att en konflikt mellan länderna är möjlig, fortsätter Lewin. Samtidigt understryker hon att det inte kommuniceras officiellt utan anonymt till dagstidningarna.

– Försvarschefen Mark Milley säger i stället att det här är någonting som vi tittar på med största uppmärksamhet, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.