Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hangarfartyget Fujian som blir det tredje att ta plats i den kinesiska flottan. Foto: AP/TT

Kina sjösätter eget hangarfartyg: ”Fortsätter tänja på gränserna”

Uppdaterad
Publicerad

Kina presenterar för första gången ett egentillverkat och modernt hangarfartyg. Skeppet har fått namnet Fujian och beskrivs som det mest avancerade fartyget som tar plats i den kinesiska flottan.

Hangarfartyget Fujian visades upp under en ceremoni i Shanghai på fredagen, rapporterar The Guardian. Fartyget, som beskrivs som högteknologiskt, är det första som Kina tillverkat själva, enligt statlig kinesisk tv.

Den har bland annat rustats med ett elektromagnetiskt katapultsystem, som av experter beskrivs om en tydlig uppgradering av den kinesiska havsflottan.  

– Det här är ett viktigt steg framåt. De har verkligen engagerat sig för utveckla hangarprogrammet och de fortsätter att tänja på gränserna, säger Matthew Funiaole, expert på den amerikanska tankesmedjan CSIS, till CNN.

Kina har sedan tidigare två militära hangarfartyg i bruk. Fujian blir det tredje som kommer att ta plats i den kinesiska flottan. Enligt myndigheterna kan det dock dröja flera år innan fartyget är redo för bruk. En del tester väntar först när fartyget sjösatts.

Spänt läge runt Stilla havet

Nyheten om fartyget kommer samtidigt som spänningarna mellan Kina och USA trappats upp till följd av konflikten om Taiwans självständighet.

Det finns också en underliggande oro för en invasion av Taiwan. Kinesiska fartyg har vid upprepade tillfällen patrullerat runt i Stilla havet senaste veckan, vilket uppfattats som en tydlig kinesisk provokation.

Senast i förra veckan varnade Kinas försvarsminister att man ”inte skulle tveka att starta krig” ifall Taiwan utropar sig självständigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.