Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kina rasar mot Pelosis planer: ”Rubbar relationen i grunden”

Publicerad

Den inflytelserika kongressledamoten Nancy Pelosi väntas inom kort besöka Taiwan. Det har lett till att Kina är ”ovanligt aggressiva” mot USA:s president, rapporterar Financial Times.

– Pelosi kan inte dra sig ur nu men det finns sätt att mildra konsekvenserna, säger Asienkännaren Sheryn Lee till SVT.

Efter det kinesiska inbördeskriget tog kommunistpartiets motståndare över styret i Taiwan – ett strategiskt placerat örike som Kina gör anspråk på och som USA och dess allierade ser som avgörande för stabilitet i regionen.

I förra veckan sa det kinesiska utrikesdepartementet att det skulle ”rubba USA:s och Kinas relation i grunden” om Nancy Pelosi skulle välja att besöka Taiwan, rapporterade South China Morning Post.

Vänder sig till Biden i protest

Även om Nancy Pelosi i sin roll som underhusets talman inte företräder Vita Huset innebär det faktum att hon och presidenten tillhör samma parti att ett eventuellt besök kan upplevas som ett utspel från den sittande regeringen i Washington DC, förklarar forskaren Sheryn Lee på Utrikespolitiska institutet, UI.

Financial Times källor göra gällande att Kina i sina samtal med presidenten har antytt att det kan slå tillbaka militärt. För USA:s alllierade har det alltid handlat om när – inte om – Kina tar till våld.

– Sydkorea och Japan förväntar sig att de ska försöka ta över Taiwan inom tio till trettio år. Utan USA kan de inte stå emot ett angrepp från Kina, säger Sheryn Lee till SVT.

– Därför har Japan nu bundit sig till att utöka sin försvarsbudget för att försäkra USA om att de kommer att dra sitt strå till stacken.

Tre sätt att ta udden av besöket

Det finns enligt forskaren Sheryn Lee flera sätt att mildra de risker som Nancy Pelosis besök för med sig.

– Pelosi kan inte backa men hon kan vara smartare genom att dels fokusera på Taiwans betydelse ekonomiskt och dels se till att besöka flera länder i regionen, vilket hon ämnar göra, för att betona att stabilitet gynnar alla, säger hon.

– Det tredje sättet att ta udden av sitt besök är att ta med sig republikanska kongressledamöter.

Senast en amerikansk talman besökte Taiwan var 1997. Han var republikan och tog med sig demokrater, en strategi som Pelosi borde dra lärdom från, enligt Sheryn Lee.

– På det sättet handlar det mindre om politik och mer om USA:s övergripande intressen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.