Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkar domen valrörelsen. Hör SVT:s reporter Stefan Åsberg. Foto: SVT

Presidentsonen Hunter Biden döms för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Bidens son Hunter Biden döms på tisdagen för vapenbrott – presidentsonen ska enligt åklagaren ha ljugit om sin drogproblematik vid inköpstillfället.

– Det kommer skada Demokraterna och Joe Biden, trycker man på Trump-åtalen kan det studsa tillbaka nu, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

En jury i Delawares federala domstol fann presidentens son skyldig på samtliga tre åtalspunkter som riktats mot honom.

Hunter Biden stod åtalad för att ha ljugit om sitt drogmissbruk i samband med att han köpte en revolver i oktober 2018. Att ljuga för federala myndigheter är ett allvarligt brott – som skulle kunna leda till upp mot 25 års fängelse.

Rättegång mot Donald Trump

I ett uttalande säger Hunter Biden att han är besviken över utfallet, men att han är tacksam för det stöd han fått under processen, skriver Reuters.

Enligt SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg, på plats i USA, är domen i sig inte särskilt överraskande.

– Bevisläget har varit väldigt starkt, man har använt Hunter Bidens egna memoarer där han själv beskrivit sin drogproblematik. Försvaret tryckte på att han fått hjälp för sina problem men juryn gick ändå helt på åklagarens linje, säger han.

Kan slå mot presidenten

Den före detta presidenten Donald Trump åtalades och dömdes i slutet av maj för grovt bokföringsbrott på 34 punkter i New York. Den omtalade domen har använts mot honom av politiska oppositionen – men vapenbrottsdomen mot Hunter Biden kan nu istället slå mot den sittande presidenten.

– Det försvårar verkligen möjligheten för Demokraterna att trycka på Trump-domen, det kommer kunna vändas mot Joe Biden istället, säger Stefan Åsberg, SVT:s utrikesreporter.

Presidentsonen har hela tiden nekat till brott. En ny rättegång väntar honom i höst då han också står åtalad för skattebrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunter Bidens karriär har varit kantad av skandaler – se mer här. Foto: Al Drago/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Donald Trump

Mer i ämnet