Här i Berlin är det lätt att få en lägenhet – Till skillnad från de svenska storstäderna Foto: SVT

I Berlin får man lägenhet direkt

Publicerad

Bostadsköerna i landets tre största städer har fyrdubblats, på bara åtta år. Mer än en halv miljon människor köar nu till en bostad i någon av storstäderna, enligt siffror som SVT tagit fram. I Berlin är läget helt annorlunda.

I Stockholm räcker inte 4,5 år i bostadskö långt. Så länge har Ida-Maria Classon köat.

-Jag anmäler mig regelbundet på lägenheter men har inte fått någonting, berättar hon.

En helt annan planet

Vi tar flyget 1,5 timme till Berlin. Pratar man om bostäder så är det som att landa på en helt annan planet.

-Det är väldigt bra att bo på den här planeten, säger Elina Johansson som flyttade från Stockholm till Berlin för ett år sedan.

-Det går att få tag på en lägenhet med en gång om man vill. Sen är det alltid en fråga om vad man är beredd att betala.

På en hyresförmedling nära Alexanderplatz i centrala Berlin blir vi erbjudna en mycket central lägenhet på stående fot. 75 kvadratmeter med utsikt över Hackescher Markt i gamla Östberlin. Den är helt nyrenoverad och hyran ligger på runt 11.000 kronor i månaden, vilket i Berlin anses vara dyrt.

Bostadsköerna har fyrdubblats

Hemma i Stockholm, Göteborg och Malmö har bostadsköerna fyrdubblats på bara åtta år, enligt siffror som SVT tagit fram genom bostadsförmedlingarna. I dag köar drygt en halv miljon. Hälften är unga, under 34 år.

Det är inte lätt att förklara detta köande för en berlinare.

-Man fick vänta lika länge på en bil i DDR som på en lägenhet i Sverige, säger fastighetskonsulten Thomas von Münster som förvånas av köerna.

Det byggs utan ände

I Berlin kan man också få köa till attraktiva lägenheter, men då handlar det snarare om månader än om år.

Sedan återföreningen 1990, har det byggts utan ände i Berlin. Samtidigt lämnade många stan, och lägenheter stod tomma. De svenska storstäderna har sett motsatsen. Växande befolkning, men ett byggande som inte hunnit med.
 

Här hyr de flesta sitt boende

När mängder av lägenheter i Stockholm ombildats till bostadsrätter, har Berlin förblivit en hyresstad. Nästan 9 av 10 bostäder här hyrs, antingen av en privat hyresvärd, av kommunen eller av någon som hyr ut sin ägarlägenhet.

-Har man en hyresrätt i Stockholm så vågar man nästan inte flytta därifrån, för man är rädd att man ska bli av med sin hyresrätt. Här kan man faktiskt hitta en ny hyreslägenhet och lämna ifrån sig den man har. Det blir mycket större rörlighet, säger Berlinbon Elina Johansson.

FAKTA: Bostadsköerna

Visa

Göteborg (Boplats Göteborg): 126.361 köande (dec 2011)
Stockholm (Stockholms stads bostadskö): 389.765 köande (sep 2012)
Malmö (Boplats Syd): 29.000 köande (2012)

Sammanlagt: 545.126 köande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer