Kim Yo-Jung ses som en möjlig efterträder till sin storebror, Kim Yong-Un. Foto: TT

I brist på given arvtagare – hon kan efterträda Kim Yong-Un

Uppdaterad
Publicerad

Det har spekulerats vilt kring Kim Jong-Uns hälsotillstånd den senaste veckan.

Om diktatorn går bort eller blir så sjuk att han inte kan styra landet, finns ingen given arvtagare.

Nu riktas blickarna mot hans yngre syster, Kim Yo-Jung.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har inte synts till på över två veckor och uteblev från högtidlighållandet av den tidigare diktatorn, farfadern Kim Il-Sungs, födelsedag den 15 april. 

Det har återigen väckt spekulationerna kring Jong-Uns hälsa. Om han skulle avlida eller vara i så dåligt skick att han inte kan leda landet, finns ingen given arvtagare.  

– Det är mycket allvarligt, det tror jag alla är överens om. Allvaret ligger just i att det kan bli instabilt och kan börja dra åt alla håll. Med tanke på att det finns kärnvapen troligtvis, undrar man vad som händer med dem, säger Lars Vargö, tidigare ambassadör i Sydkorea och Japan.

Systern syns allt mer

En person som dyker upp som en möjlig efterträdare är lillasystern Kim Yo-Jung. Hon har börjat synas allt mer i offentliga sammanhang, vilket i sig kan vara ett strategiskt drag från det ledande partiet.

– Han lyssnar på henne och han litar på henne, eftersom blod är tjockare än vatten. 

Kim Yo-Jung, som tros vara runt 31 år, har en högt uppsatt position inom partiet.

Hon var den som företrädde regimen på vinter-OS i Pyeonchang och har också synts i bilaterala förhandlingar med USA, som en av tre representanter från Nordkorea. 

Kortvarig lösning

Men även om hon kan tänkas ta över på kort sikt är hon ingen långvarig lösning för det väldigt patriarkala landet, tror Lars Vargö.  

– Logiskt sett skulle hon kunna hålla i en period, i ett par år, men just på grund av att hon är kvinna skulle hon hamna i en svår situation så småningom. 

Något som är säkert är att det behöver vara någon inom familjen. Kim Jong-Un har ett antal barn i småbarnsåldern som också är möjliga som efterträdare.

– Det kan också bli som i gamla kinesiska dynastier, att man har en barnkejsare och en tillfällig lösning under tiden när kejsaren växer upp.

Kollektiv styre

Vem som styr landet i dagsläget, om Kim Jong-Un är i dåligt skick, vet man inte.  

– Det är så hemlighetsfullt när det gäller beslutsgångar. Det hela är uppbyggt på att han är allsmäktig, det finns inget som kan ersätta honom. Men det måste finnas någon kollektiv grupp som tar beslut. Det är det allra troligaste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.