Till vänster en satellitbild som släppts av 38 North. Den tros visa Kim Jong-Un tåg i Wonsan på landets östkust. Foto: 38 North/Nordkorea/TT

Kim Jong-Un missade ännu en högtidsdag

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen missade Nordkorea-ledaren Kim Jong-Un ännu en högtidsdag i det slutna landet. Spekulationerna om diktatorns hälsa fortsätter.

Det har gått över två veckor sedan Kim Jong-Un senast syntes i statlig nordkoreansk tv. För första gången någonsin missade han firandet av sin farfar Kim Il Sungs födelsedag den 15 april. Det är en av landets viktigaste högtider.

Missade ännu en högtidsdag

Under lördagen missade han ytterligare en högtidsdag då landet firade att det gått 88 år sedan bildandet av deras armé. Det uppmärksammades stort i Nordkoreansk tv men diktatorn syntes inte till, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

En kinesisk delegation med bland annat medicinsk personal ska ha skickats till landet i torsdags, enligt uppgifter till Reuters. Enligt nyhetsbyråns källor ska de undersöka diktatorn. Vad diktatorn skulle ha drabbats av framgår däremot inte.

Flera spekulationer

Spekulationerna om vad som har hänt är omfattande. Det även om både sydkoreanska och amerikanska myndigheter har sagt att det inte finns någonting som tyder på att han är allvarligt sjuk. Hade diktatorns liv varit i fara hade Nordkoreas militär mobiliserat vid gränserna, konstaterade sydkoreansk militär under veckan. Och det har inte skett.

Källor sade till CNN tidigare under veckan att diktatorn hamnat i ett kritiskt tillstånd efter en hjärtoperation. Andra medier har sedan spekulerat kring alltifrån att han är död till att han är medvetslös eller håller på att bli bättre. Under fredagen sade en sydkoreansk källa till Reuters att Kim Jong-Un lever och väntas visa sig offentligt snart. Enligt nyhetsbyrån, som hänvisar till satellitbilder, ska hans tåg ha synts till vid ett hotell i Wonsan på Nordkoreas östkust under veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer