Amnestys kritik: ”FrP:s mål är att ha den strängaste asylpolitiken i Europa”

Publicerad

”Med högerregeringen har Norge blivit ett kallare land.” Orden är Jonas Gahr Störes, ledaren för socialdemokratiska Arbeiderpartiet, i valspurten inför norska valet.
– Det är Fremskrittspartiet som gjort landet kallare och statsminister Erna Solberg har låtit det ske, säger Gahr Störe.

Sedan 2013 har Norge styrts av en koalition mellan högerpartiet Høyre och högerpopulistiska Fremskrittspartiet, grundat på 1970-talet som ett missnöjesparti mot höga skatter.

I regeringsställning har FrP drivit en hård linje i invandrings- och asylfrågor, främst uttalat av integrationsministern Sylvi Listhaug. Hennes Rinkebybesök nyligen kritiserades av många som ett försök att plocka politiska poäng inför valet genom att visa på svenska missförhållanden påstått orsakade av invandring.

”Internationella medborgarrättslagar bör sättas ur spel ifall misstankar finns om terrorister bland gruppen asylsökande”, är ett av Listhaugs mera uppmärksammade uttalanden.

Amnesty: ”Skrämmande”

Beate Slidal på Amnesty i Oslo fördömer Fremskrittspartiets och Listhaugs hårda asyllinje.

– Aldrig tidigare i historien har vi haft en minister som använt en sådan retorik, säger Slidal och fortsätter:

– Det är dessutom skrämmande och en skamlös feghet att som hon gör blanda ihop asylpolitik med terrorism och krav på bättre skydd av norska gränser.

Rrestriktiv invandringspolitik

Norge har i dag en restriktiv invandringspolitik, även om FrP inte lyckats få igenom alla sina krav. Landet med fem miljoner invånare tog under 2016 emot färre än 3.500 asylsökande medan Sverige med dubbelt så stor befolkning tog emot 29.000 under samma tid.

– FrP:s mål är att ha den strängaste asylpolitiken i Europa, säger Beate Slidal.

Och ett möte med stortingsledamoten Christian Tybring-Gjedde bekräftar Slidals uppfattning.

– Frågan, vår tids viktigaste, är en av de avgörande i valet, säger Tybring-Gjedde.

– Vår linje är att asylinvandringen till Norge ska stoppas helt och att de som behöver ska ges skydd i de närområden de kommer ifrån. Och flyktingar som kommer hit och inte kan eller vill uppge sin identitet bör spärras in.

LÄS MER: Så påverkar valet Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norska valet 2017

Mer i ämnet