Frp:s Siv Jensen till vänster, Mohammad Dawod till höger Foto: TT/Lars Moberg SVT

Mohammad är rädd för Fremskrittspartiet: ”Vill göra det omöjligt för flyktingar att komma”

Uppdaterad
Publicerad

Mohammad Dawod, flykting från syriska Kobane, följer det politiska valet från sitt boende i Norge. För SVT Nyheter berättar han hur orolig han är för att Fremskrittspartiet ska fortsätta ha inflytande över norsk politik.

– De skulle kanske utvisa oss på en gång om de kunde, säger han.

Mohammad Dawod är en 28 år gammal flykting från syriska Kobane. Adresserna har varit många sedan han lyckades ta sig till Norge för två år sedan. I dag finns han i ett asylboende i centrala Oslo.

Mohammad Dawod har lärt sig norska, försöker följa det norska valet på tidningarnas nätsidor och har särskilt noterat ett parti:

Norska valet 2017

– Det verkar som om Fremskrittspartiet vill göra det omöjligt för flyktingar att komma till Norge, säger han.

– De skulle kanske utvisa oss på en gång om de kunde?

Vill ha Norge som hemland

Mohammad Dawod är rätt uppgiven om sina möjligheter just nu.

– Det här är så svårt. Jag har väntat så länge. Det här är sjunde stället jag bor på och inget händer.

Mohammad Dawods status är att han lever med tillfälliga uppehållstillstånd som förlängs med tre månader åt gången. Han har varit deprimerad, sökt hjälp hos psykolog. Och önskar inget annat än att få ett definitivt besked om att Norge verkligen ska bli hans nya hemland. 

Christian Tybring-Gjedde, politiker för Fremskrittspartiet i Stortinget, säger sig vara orolig över Mohammads och andra invandrares påverkan på landet.

– Vi ser hur vår kultur blir utsatt på en rad områden. Och det är underligt att inte fler vill stå upp till försvar. Vår norska kultur kan bli bortsvept inom loppet av några generationer, säger han.

Rädd för Fremskrittspartiet

Mohammad Dawod säger att han är rädd för Fremskrittspartiet.

– Jag förstår det. Att veta att en minister inte vill annat än att bli kvitt dig är självklart skrämmande,  säger Beate Slidal på Amnesty i Oslo.

Mohammad, som inte vet om han får stanna i Norge och som är skrämd av Fremskrittspartiets retorik, han följer valet så gott han kan från sitt asylboende på Alexander Kiellands Plass. 

LÄS MER: Så påverkar valet Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norska valet 2017

Mer i ämnet