Inför toppmötet: ”Relationen den sämsta sedan kalla kriget”

Uppdaterad
Publicerad

Läget vid Ukrainas gräns blir allt mer spänt. Idag ska USA och Ryssland mötas i Genève för att diskutera situationen.

– Relationen är den sämsta som har varit sedan kalla kriget, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Tonläget mellan Ryssland och USA har skruvats upp rejält den senaste tiden.

Tusentals ryska trupper har mobiliserat vid Ukrainas gräns – samtidigt har USA:s president Joe Biden sagt att han gjort klart för Vladimir Putin att ”stränga” sanktioner kommer att införas om Ryssland går in i landet.

I dag ska länderna mötas i Genève för att diskutera situationen.

– Det här är en chans att föra den här diskussionen på diplomatisk nivå. De här samtalen som har förts mellan Putin och Biden har inte lett till något konkret. Nu ger man Genève en möjlighet, där ländernas båda vice utrikesministrar ska mötas senare i dag, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i Morgonstudion.

”Mer eller mindre djupfryst”

Relationen mellan de båda länderna är enligt SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström minst sagt ansträngd.

– Det är den sämsta som har varit sedan kalla kriget tog slut. Den var ju inte ens bra under tiden med Trump trots att Trump gillade Putin. Nu är den mer eller mindre djupfryst, säger Bert Sundström i Morgonstudion.

Från ryskt håll märks ingen större oro, enligt Sundström. Även om påtryckningarna ökar upplever Ryssland att de har alla korten på handen.

– Ryssland vet ju att USA och Nato egentligen inte har några muskler när det gäller den här frågan. Eftersom Ukraina inte är med i Nato kan Ryssland göra nästan vad de vill med Ukraina. De här sanktionerna som Biden pratar om är ingenting som Ryssland uttrycker någon rädsla för, säger Bert Sundström.

Hör mer om läget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.