”Gando” har setts av över 40 miljoner iranier enligt tv-seriens producenter. Foto: Skärmdump ur ”Gando”

I Irans ”Homeland” är Revolutionsgardet hjältarna

Publicerad

Tänk Homeland eller en annan agentserie, men att hjältarna tillhör den iranska elitstyrkan, det islamiska revolutionsgardet, som i serien skyddar landet mot utländska infiltratörer och spioner. Den iranska tv-serien Gando har setts av hälften av landets befolkning och kan ses om ett tecken på att konservativa krafter är på frammarsch.

Iran är högt på nyhetsagendan efter drönarattackerna mot Irans ärkerival Saudiarabien nyligen. Flera länder har pekat ut Iran som ansvarigt för attackerna men Iran nekar till ansvar.

Den omåttligt populära tv-serien Gando sägs ha setts av 40 miljoner iranier, halva landets befolkning, och den ses också som ett tecken på att konservativa krafter just nu vinner makt i landet.

”Olik alla andra iranska serier”

SVT:s Mellanösternteam befinner sig just nu i Iran och besökte bland annat Teheranborna Hadi Khafaji och Meysa Ataimehr för att ta reda på vad som lockar med Gando.

– Det är en väldigt bra serie med bra skådisar. Ämnet är intressant, säger Hadi Khafaji.

– Den är olik alla andra iranska serier. Det är därför vi tycker om den, säger Meysa Ataimehr.

I serien porträtteras de iranska politiker som trodde på att ingå avtal med väst som naiva. Det är den hårda linjens företrädare som garanterar landets säkerhet.

”Kommer att styra landet om fem år”

Seriens hjältar det islamiska revolutionsgardet är en gren av militären med stort inflytande som lyder direkt under Irans högsta andliga och politiska ledare, Ayatolla Ali Khamenei.

Analytikern Sayd Laylaz menar att gardet som i våras terrorstämplades av USA kommer att bli mäktigare i framtiden.

– Särskilt efter att en amerikansk drönare föll ner i Persiska viken för två, tre månader sen har de vunnit i popularitet. De är den mäktigaste organisationen i Iran. Som jag ser det kommer de styra landet inom fem år, säger Sayd Laylaz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.