Foto: Scanpix

I Nepal får du vara ”hen”

Publicerad

Nepals regering har infört ett ”tredje kön”, ett alternativ till man och kvinna, som medborgarna kan välja i sina identitetshandlingar. Beslutet öppnar för ett starkare erkännande av sexuella minoriteter, skriver FN:s utvecklingsprogram (UNDP).

Nepals högsta domstol fastslog redan 2007 att regeringen bör utfärda medborgarskapsintyg med ett tredje könsalternativ, för personer som anser sig varken vara man eller kvinna.

Intyget fungerar som nationell identitetshandling och används till exempel när man öppnar ett bankkonto, köper egendom eller ansöker om pass, skriver nyhetsbyrån AP.

Beslutet, som tog över fem år att genomför, hyllas av aktivister som menar att det är ett framsteg för homo- och transpersoners rättigheter. Tidigare har personer som anser sig tillhöra kategorin bland annat inte kunnat få pass eller skriva in sig på universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer