Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör folkrättsprofessorn Pål Wrange: Det händer om arresteringsordern går igenom. Foto: SVT/Reuters

ICC-åklagare begär att Netanyahu och Sinwar grips

Uppdaterad
Publicerad

Internationella brottmålsdomstolen i Haags (ICC) chefsåklagare har ansökt om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Israels försvarsminister Gallant samt Hamas tre högsta ledare, bland andra Yahya Sinwar, grips för brott mot mänskligheten.

– Man kan säga att det motsvarar en häktningsframställan, säger Pål Wrange, professor i folkrätt, till SVT Nyheter.

Åklagaren Karim Khan inleder ett uttalande på ICC:s hemsida med att rada upp de brott som han anser att Yahya Sinwar (Hamas högste ledare), Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (befälhavare för Hamas väpnade gren) och Ismail Haniyeh (Hamas politiske ledare) troligen gjort sig skyldiga till från och med den 7 oktober.

Det rör sig bland annat om brott mot mänskligheten i form av systematiska attacker mot civila, våldtäkt och andra typer av sexuellt våld, krigsbrott i form av gisslantagande och tortyr.

Krig mellan Israel och Hamas

Detta med utgångspunkt i intervjuer med överlevande från attackerna den 7 oktober, tidigare gisslantagna, vittnen samt video-, bild- och ljudmaterial.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ICC:s chefsåklagare: Netanyahu bör gripas. Rättelse: I en tidigare version av denna video publicerades fel textning på grund av ett tekniskt fel. Detta är nu åtgärdat. Foto: ICC

Åklagaren: Svält som vapen

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant anses i sin tur troligen bära ansvaret för en rad krigsbrott och brott mot mänskligheten från och med den 8 oktober.

Där ingår avsiktliga attacker mot civila, användandet av svält som ett vapen i krig, förföljelse och ett medvetet skapande av stort lidande.

”De bevis vi samlat in, intervjuer med överlevande och vittnen, video-, bild och ljudmaterial, satellitbilder och uttalanden från de misstänka förövarna, visar att Israel avsiktligt och systematiskt berövat den civila befolkningen i Gaza medel som är livsviktiga för överlevnad”, skriver åklagaren.

Sidorna slår ifrån sig

Netanyahu kallar ICC-åklagarens agerande ”absurt” och kallar det för ”en ny sorts antisemitism”, enligt Reuters.

Amir Ohana, talman i israeliska Knesset, vänder sig också med kraft emot åklagarens uttalande.

”Åklagare Khans beslut förnekar Israels rätt till självförsvar och detta kommer att kommas ihåg som vändpunkten då internationella rättsliga institutioner tappade sin moraliska kompass, säger han enligt Times of Israel.

Hamas fördömer ICC-åklagarens beslut och säger att det ”likställer offren med bödeln”.

Rättelse:

I en tidigare version av videon med ICC-åklagaren publicerades fel textning på grund av ett tekniskt fel. Detta är nu åtgärdat. Vi beklagar det inträffade misstaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet