Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sedan oktober har jag återkommande tagit upp frågan med regeringen – utan att ha fått något svar”, Israels försvarsminister Yoav Gallant kritsierar Netanyahu. Foto: ABIR SULTAN / POOL

Kritik mot Netanyahu för avsaknad av efterkrigsplan

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Netanyahu får allt mer intern kritik för sin plan – eller avsaknad av plan – för Gaza.

Egna försvarsministern kräver att Netanyahu offentligt utesluter att Israel ska ta över styret av det palestinska området. Men Netanyahu anser att en plan för Gazas framtid är meningslös så länge Hamas har makten.

Israeliska militären har med start i norra Gaza gått från stad till stad i försöken att ”utrota Hamas”. Senaste attackerna sker mot Rafah i södra Gaza.

Samtidigt har Hamas och Islamska jihad, enligt IDF, återuppstått i norr och militären har återigen börjat anfalla flyktinglägren Jabali och Nuseirat.

Krig mellan Israel och Hamas

”Ta ett beslut”

Under onsdagskvällen var försvarsminister Yoav Gallant öppet kritiskt mot premiärministern i ett tv-sänt tal.

Gallant menar att den enda fungerande efterkrigsplanen är att etablera ett lokalt ”icke-fientligt” palestinskt styre i Gaza, en fråga han säger sig ha påtalat i det israeliska krigskabinettet sedan den 7 oktober.

Att frågan ännu inte har diskuterats kan tolkas som att Israels militär ska styra i Gaza, enligt Gallant.

– Ta ett beslut och deklarera att Israel inte kommer att ta civil eller militär kontroll över Gaza. Och upprätta ett styrande alternativ till Hamas omedelbart.

Kritik från militärledningen

Kritiken mot Netanyahu kommer även från den israeliska militärledningen och krigskabinetten, säger två anonyma israeliska tjänstemän till New York Times.

Enligt källorna kommer Hamas att fortsätta att återuppstå så länge det saknas basala levnadsvillkor och ett trovärdigt alternativt till Hamas i Gaza.

Blinken kritisk

USA:s utrikesminister Antony Blinken varnade under onsdagen för att ett maktvakuum i Gaza sannolikt skulle fyllas av kaos.

Vem som enligt Blinken ska styra Gaza är oklart men han är tydlig med vilka som inte ska göra det:

– Vi stöttar inte och kommer inte att stötta en ockupation av Israel. Vi stöttar självklart inte heller ett Hamasstyre.

Netanyahu: ”Meningslöst”

Netanyahu säger att Israels försökt få ordning på civil distribution av förnödenheter i Gaza men att försöken har saboterats av Hamas.

– ”Allt prat om ’dagen efter’, medan Hamas förblir intakt, kommer att förbli tomma ord, sade Netanyahu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel behöver lämna Gaza, enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken. Hör hans resonemang i klippet. Foto: CBS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet