Foto: TT

I dag minns Nice de 86 döda

Uppdaterad
Publicerad

Minnet av fjolårets terror i Nice präglade även årets franska nationaldag.

Men även vänskap och samarbete fick stor plats. Tusentals Nicebor och turister har deltagit på alla minnesarrangemang i staden under dagen. President Emmanuel Macron började gråta vid en ceremoni i Nice.

Angelina Bresson har bott stora delar av sitt liv i Nice. Hon kände en flicka som blev offer på strandpromenaden.

– Vi kommer aldrig att glömma den här dagen. Jag börjar gråta bara jag tänker på det. Nationaldagen kommer aldrig bli som förr, sade hon.

Attack i Nice 2016
Någon har lämnat en blomma med en kort text. ”En fruktansvärd kväll. Så många liv som gått förlorade. #FRIHET!”, står det bland annat. Foto: SVT

LÄS MER: Detta hände i terrorattacken i Nice

Attentatet inträffade just efter att fyrverkerierna hade slutat förra året. En 31-årig man hemmahörande i Nice körde då sick-sack på strandpromenaden i 90 kilometer i timmen. Han dödade 86 personer varav 10 av dem var barn. Terrororganisationen IS tog på sig attentatet.

Budskap till världen

I dag kan man vara med och lägga ut 12 000 plattor i trikolorens färger. Tanken är att det ska bli ett meddelande som ska vara mer än 100 meter långt. Vid kl 21 ikväll ska meddelandet vara klart. Men vi kan avslöja att det blir Liberté, égalité, fratérnité (frihet, jämlikhet, broderskap).

– Det är ett väldigt bra budskap, jag blir väldigt rörd när jag såg det, det är precis det det är handlar om, sade Marlène Galavotti, vid en gyllene bok där man kan skriva kondoleanser.

I dag kan man vara med och lägga ut 12 000 plattor för att bilda orden Liberté, égalité, fratérnité. Foto: SVT

Marlène tillhör de få som inte gillar de säkerhetsåtgärder som vidtagits på strandpromenaden. Nya pelare har satts upp, och ett långt vajerräcke har installerats.

LÄS MER: Dessa är de värsta dåden i Frankrike

– Det skapar en känsla av det kan hända ett liknande dåd närsomhelst. Det gör något med vårt huvud när vi blir instängda på det här sättet med räcke och pelare och allt, sade hon.

Presidenten närvarar

President Emmanuel Macron närvarade vid en minnesceremoni i Nice. Han var påtagligt rörd och brast ut i tårar under ceremonin.

Macron ska även träffa offrens familjer. Även de tidigare presidenterna Nicolas Sarkozy och François Hollande närvarade i Nice.

Det är en självklarhet för Valérie Joguet och hennes son Nils att delta i dagens ceremonier. Foto: SVT

För Valérie Joguet och hennes son, med det svenska namnet, Nils, var det självklart att delta i ceremonierna. Hon minns hur chockad hon var den dagen och hon tänker fortfarande på det som hände.

– Vi ska verkligen vårda minnet av offren. Tiden gör sitt, men det kommer vara svårt att komma över det här.

En del stannar hemma

Men alla orkade inte delta. Den pensionerade polisen Bernard, som själv var på plats och såg allt, orkade inte.

Bernard är pensionerad polis i Nice. Han kommer inte att delta i dag. Foto: SVT

– Det blir för jobbigt för mig känslomässigt. När jag ser så mycket folk här blir jag alldeles för rörd, sade han och började gråta.

LÄS MER: 4-årige Killian dog i attacken i Nice

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet