Protester i Idaho när guvernör Brad Little (till höger) skrev under den omstridda lagen. Foto: Sarah A. Miller/Darin Oswald/AP/TT

Idaho följer Texas – inför omstridd abortlag

Uppdaterad
Publicerad

Delstaten Idaho förbjuder abort efter vecka sex och inför också att läkare som ändå genomför abort kan stämmas.

– Jag står i solidaritet med alla invånare i Idaho som försöker skydda ofödda bebisar liv, säger viceguvernör Janice McGeachin.

Idaho blev den första delstaten att följa Texas och antar den lag som förbjuder abort efter sex veckor. Lagen kommer att träda i kraft om en månad, men innan dess väntas domstolsprocesser. Motståndare till lagen menar att lagen strider mot grundlagen och att få kvinnor ens vet om att de är gravida innan vecka sex.

Lagen innebär också att läkare som utför en abort efter att hjärtaktivitet upptäckts på ett embryo kan stämmas, något som den republikanska guvernören Brad Little skrev under på – men uttryckte också oro för om lagen var konstitutionell och om införandet verkligen var klokt.

Lagen tillåter far, mor- och farföräldrar, syskon, fastrar och farbröder till ett foster att stämma den som utför aborten på 20 000 USD i skadestånd inom fyra år efter aborten.

Våldtäktsmän kan inte lämna in en stämningsansökan enligt lagen, men däremot anhöriga till en våldtäktsman.

– Vigilante-aspekten av det här lagförslaget är absurt. Dess effekter blir grymma och det är uppenbart grundlagsstridigt, sade Idahos demokratiska representant Lauren Necochea.

”Våra dörrar förblir öppna”

Organisationen Planned Parenthood som bland annat har rådgivning och verksamhet inom sex- och samlevnad och abort kallade lagen grundlagsstridig och sa att de kommer ”utforska alla våra alternativ för att återställa invånarna i Idahos rätt till abort.”

– Jag vill betona för alla i Idaho att våra dörrar förblir öppna. Vi är fortsatt engagerade i att hjälpa våra patienter att få tillgång till den hälsovård de behöver, inklusive abort, säger Rebecca Gibron från Planned Parenthood och driver en av Idahos tre abortkliniker.

Lagen antogs i Texas i september och ledde då till omfattande protester – både för och emot. President Joe Biden som anser att lagen strider mot konstitutionen startade en process för att stoppa den, vilket resulterade i att en federal domare tillfälligt stoppade lagen i oktober.

Men bara två dagar efteråt tog appellationsdomstolen beslutet att återigen införa förbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer