Det är proppfullt på Ikeas nyöppnade varuhus i Peking. I år beräknas varuhuset få över sju miljoner besökare och det är nästan dubbelt så många om man jämför med hur det ser ut i Ikeas största varuhus i Sverige. I trängseln passar många på att ta en vilopaus i jakten för att köpa västerländska prylar.
– Det är en folklig stil här och dessutom är det bra priser, säger Ju Jun till SVT Nyheter.
Kontrasten är stor med hur det såg ut för tio år sedan när jag besökte Ikeas varuhus i Shanghai. Då var det mycket glesare mellan kunderna. Då var medelklassen mycket liten, enbart fem miljoner hushåll och bara de rikaste fem procenten hade råd att handla där.
– Jag anser att Ikeas priser är för höga för de flesta kineser. Speciellt för mig som är student, sa Tom Zhang när jag träffade honom i maj år 2004.
Medelklassen har exploderat
Men i takt med att lönerna gått upp kraftigt har medelklassen exploderat. I de kinesiska storstäderna finns nu 65 miljoner hushåll som tillhör medelklassen och då priserna samtidigt gått ned på Ikeas möbler kan nu 41 procent av alla hushåll köpa västerländskt, enligt Ikeas egna beräkningar. Och det är det som gör att företag som Volvo, Hennes och Mauritz och många av de andra största företagen i väst satsar hårt på den kinesiska marknaden. Man är främst ute för att nå den unga köpstarka generationen.
– Vi kallar dem för generation två. De har en bättre utbildning än sina föräldrar och de är mycket mer öppna för nya intryck, säger Alison Zeng som är chef för Ikeas varuhus i Peking.
Antal Ikeavaruhus ska fördubblas
Den köpstarka medelklassen gör att Ikea har utsett Kina till det land där den största tillväxten ska ske i framtiden. De närmaste fem åren ska antalet varuhus i det närmaste fördubblas. I dag har man 19 varuhus i bland annat Peking, Shanghai och Nanjing. En stor del av de nya varuhusen ska förläggas till det inre av Kina. För i framtiden kommer den stora tillväxten att ske där när 200-300 miljoner kineser flyttar in till städerna.
– Det finns ett stort utrymme i Kina för tillväxt på grund av urbaniseringen, säger professor Deming Huo på Pekings universitet. Och därför kommer medelklassen att fortsätta att växa kraftigt.
Konsumtionen i landet tar nu över som den viktigaste drivkraften i Kinas ekonomi. Och någon gång om fem till tio år går Kina förbi USA och blir världens största ekonomi. Och det kommer att påverka oss alla.
– På grund av att Kina är så ofantligt stort kommer det som händer här att påverka alla mindre ekonomier i världen som Australien, Sydkorea, Taiwan och Sverige, säger professor Deming Huo.