Det nya karantänkravet skapar stora problem för brittiska turister i Spanien. Foto: EPA/TT

Ilska bland brittiska turister efter karantänkravet: ”Har panik”

Uppdaterad
Publicerad

Varken spanska regeringen eller de brittiska turisterna är tillfreds med Storbritanniens nya karantänkrav.

– Det här är förfärliga nyheter som kommer i allra sista minuten, säger Spanienresenären Pippa Stickler.

Från och med i dag, söndag, måste alla resenärer som anländer till Storbritannien från Spanien sitta i karantän i två veckor.

Beskedet kom med kort varsel på lördagen efter att regeringen uppmärksammat en plötslig ökad smittspridning i bland annat Katalonien och Galicien.

– Vi kan inte be om ursäkt för det. Vi måste kunna vidta snabba, avgörande åtgärder, säger utrikesminister Dominic Raab, enligt Sky News.

Kan inte ta ledigt från jobbet

Förståelsen bland de britter som semestrar i Spanien är dock måttlig.

Turisten Pippa Stickler, som ska flyga hem på måndag, säger till Sky News att varken hon eller hennes parter har möjlighet att ta ledigt 14 dagar från jobbet.

– Ingen av oss kan jobba hemifrån och min partner har bara tre dagars semester kvar så det får bli obetald ledighet i så fall.

– Det här är förfärliga nyheter som kommer i allra sista minuten. De borde ha varnat för detta långt tidigare.

Spanien: Läget är under kontroll

Researrangören TUI meddelade efter beskedet att man ställer in alla resor från Storbritannien till Spanien, rapporterar Reuters.

– Det har inte getts så mycket tid för förberedelser så nu har alla panik, säger Madridresenären Emily Harrison från Essex till nyhetsbyrån.

Även från spanskt håll kommer protester. Åtgärden är ett hårt slag mot landet som är i stort behov av turistnäringen efter en nedstängd vår.

Den spanska regeringen försöker nu övertala Storbritannien att utesluta Kanarieöarna och ögruppen Balearerna från karantänskravet och uppger att smittspridningen i landet är under kontroll.

– Spanien är säkert att vistas i. Det är säkert för spanjorer, det är säkert för turister, säger utrikesminister Arancha Gonzalez Laya. 

Ingen svensk avrådan på gång

Även Norge har infört en karantän för Spanienresenärer och Frankrike avråder sina medborgare från att resa till Katalonien.

Svenska utrikesdepartementet har i dagsläget inga planer på att återinföra sin avrådan från resor till Spanien.

– Vi ser över våra beslut var fjortonde dag och nästa tillfälle är 29 juli, men så vitt jag vet är det inte aktuellt med en sådan avrådan, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst.

Spanien har drabbats hårt av coronaviruset. Den officiella dödssiffran är 28 432, men en sammanställning av tidningen El País visar att siffran kan vara hela 60 procent högre. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.