Vendela Andersson spelar fotboll på elitnivå division 1 till vardags och har fått ett fotbollsstipendie till ett univeristet i USA men kan inte åka. Foto: Sofia Yohannes/SVT

Svenska utlandsstudenter drabbas hårt av pandemins restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har skapat en orolig situation för nuvarande och kommande svenskar som studerar i utlandet. Vissa kan inte åka hem och andra kan inte åka iväg.

– För oss har det varit väldigt tufft, säger Elin Olausson.

För Elin Olausson och hennes svenska vänner som studerar på Santa Monica College i Los Angeles, USA, har länders olika restriktioner skapat en stor osäkerhet om vad som faktiskt gäller.

– Först sa de att internationella studenter behövde åka hem, men en vecka senare sa de att vi fick stanna. Samtidigt säger skolan att vi inte bör resa någonstans, eftersom det inte är säkert att vi kan komma in i landet igen, säger Elin Olausson.

Vanligtvis åker hon hem på somrarna. Både för att träffa familj och vänner, men också för att jobba ihop extrapengar, något som har blivit viktigt med tanke på de höga kostnaderna i landet.

– Ens trygghet finns inte där nu. Vi är vana att kunna åka hem om vi vill, men eftersom vi inte har den valmöjligheten så orsakar det stress, säger hon.

Under läsåret 2019/2020, var det över 24 365 svenskar som studerade utomlands med studiemedel från CSN. Flest är det i Storbritannien, USA, Australien och Spanien.

– Vi har fått många frågor från studenter som oroa sig över sin examen och om utbildningen kommer gå att genomföra. Det är flera som har avbrutit sina studier, säger Joakim Strömberg utredare på CSN.

Vendela kommer inte iväg

Samtidigt som Elin Olausson inte kan ta sig till Sverige, har Vendela Andersson från Gävle problem med att ta sig in i USA.

Till vardags spelar hon fotboll på elitnivå i division 1. Hon har nu blivit erbjuden ett fotbollsstipendium till ett universitet i USA.

– Jag tycker det är en unik möjlighet att få studera och spela fotboll i USA. Det är en resa jag har velat göra jättelänge, säger hon.

Vendela Andersson. Foto: Sofia Yohannes/SVT

Enligt de regler som råder för studentatleter, behöver hon vara där under det kommande läsåret om hon ska få spela i laget. Men eftersom den amerikanska ambassaden kraftigt begränsat möjligheterna för nya studenter, har hennes oro vuxit sig stor.

– Jag hade accepterat läget om gränserna var stängda. Men om de ändå släpper in andra, tycker jag att vi som inte har ett visum också borde få en chans, säger hon. 

Hur det blir till hösten är ännu oklart, och enligt preliminära siffror från CSN förväntas antalet svenska utlandsstudenter sjunka med drygt 40 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.