Alexander Mazurkin, väljare, utanför Belarus ambassad i Stockholm. Foto: SVT

Ilska efter röstningsproblem vid Belarus ambassad i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen avgjordes presidentvalet i Belarus, där sittande president Alexander Lukasjenko av allt att döma har återvalts till makten.

I Stockholm var det problem för de väljare som tagit sig till den belarusiska ambassaden i Nacka utanför Stockholm. Det blev upprörda känslor när man begränsade antalet personer som släpptes in i vallokalen och alla därmed inte skulle hinna lägga sin röst i tid, innan vallokalerna stängde vid kl 20 svensk tid

– Folk är arga. Vi vill jättegärna rösta. Det här är jätteviktigt, det är dags att byta makt, säger en av de köande Alexander Mazurkin.

Det var långa köer utanför vallokalerna även i Belarus huvudstad Minsk några timmar innan de stängde, sedan oppositionens kandidat Svetlana Tichanovskaja uppmanat sina anhängare att rösta sent till i ett försök att förhindra valfusk. Valkommissionens ordförande chef Lidia Jermoshina beskrev köerna som ”ett riktigt sabotage, en organiserad provokation”.

Enligt internationella observatörer har det inte hållits ett fritt och rättvist val i Belarus på årtionden.

Se mer från ambassaden i Stockholm  klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.