Inbördeskrig inom Demokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Striden inom det demokratiska partiet i USA hotar flera av president Joe Bidens vallöften. Det handlar om ett gigantiskt infrastrukturpaket som man egentligen är överens om, det är bara frågan om hur och hur mycket. I centrum står två senatorer på högerkanten och en i vänsterfalangen som är beredda att sätta hårt mot hårt.

Det kallas för den största infrastruktursatsningen någonsin och är ett av president Joe Bidens vallöften. 1 200 miljarder dollar ska satsas på bland annat vägar, järnvägar, elnät och hamnar. Förslaget har redan röstats igenom i senaten, med stöd av republikanerna. Men för att det ska gå igenom helt måste det godkännas av kongressens andra kammare, representanthuset. Där har det nu tagit stopp. 

Vänstern blockerar förslaget 

Vänsterfalangen inom Demokraterna vägrar att släppa igenom infrastrukturreformen om man inte får ett löfte om att det andra “mjuka” infrastrukturförslaget röstas igenom. Förslaget innebär satsningar på bland annat barnomsorg, klimat och utbildning. 

– Jag kommer inte att rösta för ett dåligt finansierat infrastrukturpaket om man inte släpper igenom det andra förslaget, säger Alexandria Ocasio-Cortez som tillhör vänsterfalangen inom partiet.

Två senatorer 

Samtidigt håller två senatorer på högerflanken emot. Joe Manchin från West Virginia och Krysten Sinema från Arizona tycker infrastrukturpaketet är dyrt som det är och tycker inte de kan försvara en social infrastrukturreform för sina konservativa väljare. 

Klockan tickar 

För Joe Biden är infrastrukturpaketet ett prestigeprojekt. Det handlar även om att leva upp till sina vallöften. Trots decennier inom politiken har han haft svårt att få partiet att kompromissa om detta. Nu väntar en kamp mot klockan för att få igenom något man i grunden är överens om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.