Trots många smittade är det relativt få som dör av covid-19 i Indien. Det kan bero på att många indiers immunförsvar är starkt eftersom de utsätts för virus och bakterier. Foto: SVT

Låg dödlighet i Indien – trots osanitära förhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Kan exponering för virus och bakterier göra dig mer motståndskraftig för covid-19? Det utreder nu forskare eftersom Indien är ett av de länder med lägst dödlighet i sjukdomen i världen.

Social distans är nästintill omöjligt i Dharavi, en av de mest tätbefolkade platserna i världen. Runt en miljon människor bor i Indiens största slumområde.

Indien har också näst flest coronafall i världen efter USA. Men trots att många indier lever i tätbefolkade och osanitära slumområden hör Indien till de länder i världen som har lägst dödlighet i covid-19, 1,48 procent enligt indiska myndigheter.

Coronapandemin

Forskar på om slumförhållanden kan hjälpa mot corona

Vad det här kan bero på är inte fastställt. Men det finns flera olika teorier. Hälften av befolkningen är under 25 år och antalet överviktiga är betydligt lägre än i till exempel USA. Att många indier lever i slumområden där de utsätts för virus, bakterier och infektionsrisker kan faktiskt visa sig vara något som är bra mot corona.

I Indien forskas det nu på om människor som ständigt utsätts för ämnen som orsakar sjukdom – utvecklar ett starkare immunförsvar.

Se Malin Mendels reportage från Indiens största slumområde i spelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet