Efter 20 år av ekonomisk tillväxt i Indien så har ekonomin saktat farten. Det talas om att tillväxtländer som Indien, Kina och Brasilien kommit in i en ”medelålders-kris” och vi kan inte förvänta oss lika snabb ekonomisk tillväxt där längre.
Vid det Världsekonomiska forumet i Davos, Schweiz, är vad som händer i de så kallade BRIC-länderna en av de stora frågorna. Brasilien, Ryssland, Indien och Kina har med förkortningen BRIC länge setts som en grupp.
Ekonomin där har gett fart åt hela världsekonomin eftersom de varit både billiga underleverantörer och en marknad för företag i Europa och USA. Växer dessa länder långsammare påverkar det hela världsekonomin.
– Bilden av Indien har förändrats när man talar med folk här i Davos, förut var Indien en spännande ekonomisk jätte på väg att komma ikapp Kina, men nu är det nästan ingen som bryr sig, säger indiske tv-journalisten Vikram Chandra i en stor debatt.
BRIC har blivit medelålders
Flera betonar att BRIC inte längre kan ses som en grupp, länderna utvecklas olika. Efter flera år av mycket snabb tillväxt där en ny och större medelklass har skapats, så har dessa länder nu kommit in i en ”ekonomisk medelålder” med lugnare tillväxt.
En orsak är kreditåtstramning från USA och Europa, efter krisen investeras inte lika mycket pengar i tillväxtländerna. En annan orsak är att tillväxten orsakat sociala klyftor och problem, tillväxten har miljökonsekvenser och allt detta måste länderna hanteras.
– I Indien går vi igenom en utmanade tid, vi har vant oss vid hög tillväxt, och hos oss beror den ekonomiska försämringen på att regering och administration i landet har sådana problem, säger Anuj Puri, chefsekonom vid JLL i Indien, till SVT.
– Ekonomisk tillväxt betyder också att problemen med byråkrati och korruption växt, regeringen har försökt ta itu med problemen, men det är bara en början, säger Anuj Puri.
Naturlig konjunkturcykel
Indiens finansminister försvarar sig i en paneldebatt och säger att det är naturligt att efter stark tillväxt så följer en lugnare period.
– Alla länder har lugnare tillväxt, Kina har minskat från nio till sju procents BNP-tillväxt, Indien minskar från drygt sju till fem procents tillväxt. Men det är ändå tillväxt när ekonomin i andra länder krymper, så det här är del av en naturlig affärs- och konjukturcykel, menar Indiens finansminister Palaniappan Chidambaram.
Senare i vår är det val i Indien, och efter valet hoppas Anuj Puri på klarare politisk ledning i landet.
– Indiska företagare är laddade, de veta att ekonomiska fundamenta är på plats med en välutbildad, engelsktalande befolkning som är beredd att arbeta hårt, så jag tror att problem för Indien är tillfälliga, sen väntar stark tillväxt igen, säger Anuj Puri till SVT.