Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många städer expanderar, men infrastrukturen följer inte med”, säger T. V. Sekher, professor på International Institute for Population Sciences. Foto: Malin Mendel/SVT, Rafiq Maqbool/AP/TT

Indien är på väg att bli världens folkrikaste land

Uppdaterad
Publicerad

I år beräknas Indien gå om Kina som världens folkrikaste land med en befolkning på över 1,4 miljarder, enligt The Economist. Det kan bidra till landets ekonomiska utveckling, om man ger de unga rätt förutsättningar.

Barnadödligenheten har minskat kraftigt i Indien. Varje år föds 25 miljoner barn i landet, vilket är en femtedel av alla nyfödda i världen. Ändå har antalet barn per kvinna i Indien gått ner från i genomsnitt sex på 1950-talet till två idag.

– Det är en stor succé för Indien, säger TV Sekher, professor vid International Institute for Population Sciences, till SVT.

Om befolkningen fortsätter att öka till 2070 kommer Indien att ha 1,7 miljarder invånare. Det ger också unika möjligheter för landets ekonomiska utveckling.

Ungas konsumtion driver på ekonomin

Unga indier gillar att shoppa och det driver på den indiska ekonomin. Men för att dra nytta av världens största unga generation gäller det att de har jobb och tjänar pengar de kan spendera.

– Om vi inte ger de ungdomarna rätt kompetens och arbete, kan ökande befolkningsmängd istället bli en katastrof. Många städer expanderar, men infrastrukturen följer inte med, säger TV Sekher.

Om den snabba ekonomiska tillväxten fortsätter kommer hälften av indierna tillhöra medelklassen inom några år. Inom medelklassen är idealet färre barn. Då har man råd med bättre utbildning.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.