Foto: TT

Indien passerar 100 000 döda

Uppdaterad
Publicerad

September har varit en svår månad för Indien, med en kraftigt stigande smittspridning och ett stort antal dödsfall.

Drygt 100 800 personer har i nuläget dött med coronaviruset i landet, enligt Johns Hopkins University.

34 procent av dödsfallen rapporterades bara i september, skriver AP.

Värst drabbade är de södra delstaterna Maharashtra och Karnataka. Tillsammans står de för 45 procent av den totala dödssiffran. Mest utsatta är människor som bor i landets urbana områden.

Samtidigt har indiska myndigheter uppskattat sjukdomens dödlighet till 1,56 procent, en låg siffra jämfört med flera andra länder i världen, och med det som utgångspunkt lättat på landets coronarestriktioner.

Troligt mörkertal

Indien står nu för tio procent av världens totala dödsfall, men både inhemska och utländska kritiker har pekat på att det förmodligen finns ett stort mörkertal.

På fredagen meddelade landets läkarförening att minst 500 läkare dött av coronaviruset. Föreningen har tidigare kritiserat regeringen för likgiltighet inför hur personalen inom sjukvården drabbats av smittan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.