Indiens blå hundar kopplas till förorenad flod

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna på de blå hundarna i Mumbai har väckt starka reaktioner. Förorenat vatten som hundarna badar i tros vara anledningen till den ovanliga färgen.

De blå hundarna skapade förvirring och oro bland de boende i industriområdet Taloja i Indiens största stad Mumbai. Varför hade hundarna plötsligt blivit blåa?

Industriområdet Taloja ligger vid Kasadi-floden, där hundratals företag har sina fabriker. Hindustan Times spårade orsaken till de blåa pälsarna till förorenat vatten vid floden, där en fabrikerna hade dumpat färgämnen.

LÄS MER: Livsmedelsbutik bygger hundgård till kundernas fyrbenta vänner

De herrelösa hundarna söker sig till floden för att leta efter mat och svalka sig. Området i floden där den blå färgen hittats är inhägnat, men hundarna hade lyckats ta sig igenom hål i staketet för att bada i vattnet.

Videon på hundarna har under den senaste veckan väckt starka reaktioner från djurrättsorganisationer. En utredning mot fabriken som orsakat utsläppet har samtidigt påbörjats.

LÄS MER: Hunden Sally slogs blodig av golfare

Enligt National Geographic, som pratat med olika personer som behandlat de blå hundarna, har färgen på hundarna gått bort efter några tvättar – och hundarna inte fått några märkbara men från att ha vistats i den förorenade floden. Hundarna ska dock genomgå ytterligare kontroller innan färgens hälsopåverkan kan avgöras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.