Stängda butiker i New Delhi. Foto: Jewel SAMAD / AFP

Indiens jättestäder i karantän mars ut

Uppdaterad
Publicerad

New Delhis gator ekade tomma under måndagen efter att landets premiärminister Narendra Modi uppmanat invånarna att stanna hemma för att stävja spridningen av coronaviruset.

Men efter att flera personer har brutit mot restriktionerna tar myndigheterna till med hårdhandskarna och förlänger karantänen.

Indien har hittills 415 bekräftade fall av coronavirus och sju dödsfall, men enligt experter kan de siffrorna snabbt stiga. 

Detta har skapat oro hos premiärminister Narendra Modi som säger att medborgarna inte har tagit karantänsuppmaningen på allvar, enligt nyhetsbyrån Reuters

Coronapandemin

Därför vidtas nu tuffare åtgärder: karantänen ska vara månaden ut. 

“Snälla rädda er själva, rädda era familjer, ta rekommendationerna på allvar”, skrev Modi på Twitter.

Förbud mot folksamlingar

På bilder syns hur jättestaden New Delhi med sina över 18 miljoner invånare plötsligt framstått som övergiven med nedstängda kontorsbyggnader och folktomma gator.

Myndigheter i flera provinser har även förbjudit grupper på fler än fem personer att träffas samtidigt och varnat för att den som bryter mot förbudet kan straffas. 

I Mumbai har tågtrafiken, som i vanliga fall kör cirka åtta miljoner passagerare per dag, stoppats resten av månaden och handlare berättar att leveranserna minskar vilket har pressat upp priserna. 

Gränser stängs

Muhammed Nizam som driver en köttaffär i New Delhi berättar för Reuters hur coronakrisen har lett till brist på varor:

– Priset på kyckling rasade tidigare eftersom folk var rädda för att viruset spreds via köttet. Men nu har jag ingen kyckling kvar, allt har sålt slut.

Samtidigt stänger grannlandet Nepal, som hittills bara ska ha ett coronafall, gränserna till Indien till och med den 29 mars. 

– Stängningen av gränserna beror på att ingen som är infekterad med viruset ska kunna komma över till Nepal, säger Surya Thapa som assisterar premiärminister K.P.Sharma Oli.

I Pakistan har den oppositionsledda provinsen Sindh infört en karantän i staden Karachi trots att premiärminister Imran Khan har varit emot en sådan åtgärd på grund av konsekvenserna det kan ha på den fattiga delen av befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet