Indiska barn leker framför ett kolkraftverk i staden Kudgi. Foto: TT

Indiens kolkraft ett stort problem

Uppdaterad
Publicerad

Indiens användning av kol är en av de svårare frågorna inför klimattoppmötet i Paris senare i år. Landet, som är världens tredje största utsläppare av växthusgaser, vill inte gå med på bindande avtal om minskade utsläpp.

Många indier lever alltjämt utan ström. Samtidigt ökar kraven på energi från de miljontals medelklassindier som numera har råd med allt från kylskåp till tvättmaskiner.

– Tjugo procent av befolkningen saknar tillgång till el, så vi måste producera mer. Vi använder oss av alla energislag, säger Indiens miljöminister Prakash Javadekar när han försvarar kolkraften.

#vårtklimat

Vi kämpar för utvecklingsländerna!

Miljöministern räknar med att den gigantiska satsningen ska ge en fördubbling av kolkraften inom fem år.

Redan nu står kolet för hälften av energiförsörjningen. Att kolet ofta är av sämre kvalitet och bryts i öppna schakt gör att miljön påverkas extra mycket.

I Indien påpekar man gärna att den rika världen skapat sitt välstånd utan miljöbegränsningar. Därför vill man ha hjälp.

– Industriländerna måste visa att de menar allvar med FN:s Gröna klimatfond. Hundra miljarder dollar utlovades. De industrialiserade länderna måste skjuta till finansiering för annars blir det kraftlösa åtgärder. Vi kämpar för utvecklingsländerna! säger miljöminister Prakash Javadekar.

Kyl, fläkt och tvättmaskin

I en by i södra Indien har Joyce Dias och hennes familj numera en frys och kan nu äta fisk och skaldjur varje dag eftersom de kan köpa när priset är lågt och frysa in.

Även tvättmaskin är vanligt bland invånarna i byn.

– I dag har alla kylskåp och tvättmaskin för ingen hinner tvätta för hand. För var livet slitigt. Nu är det mycket bekvämt.

Det är inte bara kyl, frys och tvättmaskin som hushållen skaffar sig. Även fläktar blir allt vanligare för att lindra den tryckande hettan. Alla energikrävande apparater och maskiner gör att elsystemet inte alltid hänger med. Strömavbrott är vanliga och skapar stor irritation.

– Det blir väldigt varmt. Det känns som man inte kan andas. Varje gång det blir strömavbrott blir folk mycket upprörda. Politikerna gör inget åt elförsörjningen, säger Joyce Dias.

Frysta bankkonton

De politiker som gör att strömförsörjningen fungerar kan räkna med röster men alla är inte nöjda. Den kraftigaste kritiken hörs bland miljöorganisationerna, bland andra Greenpeace.

Kritiken ses inte med blida ögon av myndigheterna som försöker begränsa kritikernas möjligheter att agera.

– Regeringen satsar hårt på att utveckla kolkraften. Greenpeace har hamnat i skottgluggen sedan man ifrågasatt regeringens kolplaner. Nyligen fryste de alla våra bankkonton. Vi trodde Greenpeace tid i Indien var slut men vi fick stöd i domstolen, säger Vinuta Gopal på indiska Greenpeace.

Enligt Vinuta Gopal är myndígheternas agerande ändå en tydlig signal till civilsamhället att obekväma frågor om miljön inte är välkomna.

I Agenda

Reportaget från Indien kan även ses i söndagens Agenda som sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

I Agenda intervjuas även miljöminister Åsa Romson (MP) om regeringens strategi inför klimatmötet i Paris senare i år.

Till Agenda kommer också Johan Kuylenstierna, vd för det oberoende forskningsinstitutet Stockholm Environment Institute för att bland annat svara på frågor om Indiens satsning på kolkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet