Johan Kuylenstierna, vd vid Stockholm Environment Institute. Foto: SVT

Forskare optimistisk om Indien

Uppdaterad
Publicerad

Indien satsar stort på kolkraft men en av Sveriges mest inflytelserika miljöexperter tror på att inställningen kommer att förändras.

Indien satsar stort på kolkraft, bland annat för att ge den växande medelklassen möjlighet att skaffa kyl, frys och tvättmaskiner.  

Samtidigt är Indien världens tredje största utsläppare av växthusgaser och landet motsätter sig bindande avtal om att minska utsläppen.

#vårtklimat

– Det är rimligt att Indien försöker få fram så mycket energi som möjligt. Det finns fortfarande uppemot 250 miljoner människor i Indien som är fattiga och inte har tillgång till el – och faktiskt inte till mat, vatten och sanitet, sa Johan Kuylenstierna i Agenda.

Vilken typ av energi?

Enligt Johan Kuylenstierna, som är vd vid Stockholm Environment Institute, är frågan vilken typ av energi som Indien kommer att satsa på. Kolkraft är inte det enda möjliga energislaget. Det är viktigt att fortsätta dialogen med Indien för att påverka landet i en annan riktning, menar han.  

– Vi har sett samma typ av retorik från Kina som under väldigt lång tid också sa att man skulle satsa stenhårt på kol. Till slut kommer man till en situation där det är så många utmaningar med att använda kol, som är en väldigt smutsig energikälla.

Eftersom Indien självt påverkas mycket av klimatförändringarna är Johan Kuylenstierna övertygad om att den indiska inställningen kommer att bli annorlunda.

– Vi kommer att få se en förändrad syn hos Indiens politiker, sa Johan Kuylenstierna.

Se hela intervjun med Johan Kuylenstierna genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet