Narenda Modi under ceremonin. Foto: Manish Swarup/AP/TT

Indiens premiärminister Narendra Modi säger sig vilja stå upp för landets minoriteter

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen svors Indiens premiärminister Narendra Modi in för en ny femårsperiod. Ceremonin kommer efter det hindunationalistiska partiet BJP:s succé i det valet.

BJP vann en jordskredsseger i det indiska parlamentsvalet, som hölls i etapper mellan den 11 april och 23 maj. Tusentals människor var på plats när Narendra Modi svors in och i sitt tal riktade premiärministern sig till Indiens minoriteter.

– Minoriteterna har blivit duperade på samma sätt som de fattiga. Deras utbildning och hälsa borde ha varit i fokus men en påhittad rädsla skapades för att använda dem som röstbanker, sa Narenda Modi bland annat enligt The Telegraph.

BJP har egen majoritet

BJP, som står för Bharatiya Janata Party, har med god marginal egen majoritet i parlamentet. Samtidigt har spänningarna ökat mellan hinduer och muslimer under Narenda Modis tid vid makten.

Narendra Modi har dock flera gånger uppgett att han tjänar alla indiers intressen, oavsett religion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.