Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om floden svämmar över finns ingenstans att bo och ingen mat att äta”, säger klimataktivisten Preety Tanti. Följ med SVT:s korrespondent till Assam som hotas av klimatförändringarna i klippet. Foto: Malin Mendel

Indisk aktivist om klimatförändringarna: ”Om floden stiger finns ingenstans att bo”

Uppdaterad
Publicerad

Vart tredje barn i världen som lever i fattigdom hotas samtidigt av klimatförändringar. Sammanlagt handlar det om 774 miljoner barn, visar en ny rapport från Rädda barnen.

De allra flesta av dessa barn, 223 miljoner, bor i Indien.

I Indien har extrema värmeböljor, skyfall, cykloner och torka tvingat miljontals människor på flykt.

När glaciärerna smälter i Himalaya stiger vattnet i Bramaputrafloden och översvämningarna sveper med sig hela byar. Assam är därför den delstat där flest hus förstörts de senaste månaderna. Hundratals människor har dött i översvämningarna och dessutom påverkas barnens utbildning och framtid.

– När det är översvämning kan barnen inte ta sig till skolan. När de är hemma långa perioder förlorar de intresset för utbildning och riskerar att hamna i barnarbete, säger Preety Tanti, en ung klimataktivist i Assam.

Hör Preety Tanti berätta mer om situationen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.