Högsta varningsnivån på Bali

Uppdaterad
Publicerad

Varningsnivån höjs till den högsta för vulkanen Agung på den indonesiska ön Bali. Tusentals resenärer är strandade sedan öns internationella flygplats nu stängs. Sveriges ambassad uppmanar alla som befinner sig utomhus att använda andningsskydd.

Svenskar på plats bör hålla sig informerade om utvecklingen och följa lokala myndigheters rekommendationer, skriver Sveriges ambassad i Indonesien, på sajten Krisinformation.

”Om aska börjar falla, bör man hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster”, skriver ambassaden.

Alla som befinner sig utomhus rekommenderas att använda andningsskydd och alla som befinner sig inom tio kilometer från vulkanen uppmanas att omedelbart evakuera.

Varningsnivån har höjts

Rök och aska kastas upp ur vulkanen Agung sedan i tisdags och sprids in över grannön Lombok.

Varningsnivån höjs från en trea till en fyra på grund av den ”överhängande risken för en katastrof”, enligt myndigheten.

”Grå aska och svaga smällar kan höras tolv kilometer från vulkanens topp. Eldflammor syntes under natten, vilket tyder på att ett potentiellt utbrott skulle kunna ske när som helst”, säger landets katastrofmyndighet i ett uttalande.

100.000 måste evakuera

Enligt nyhetsbyrån AFP måste 100.000 personer evakueras men alla har inte följt myndighetens evakueringsorder då de känner sig säkra eller inte vill lämna sina boskap.

– Om vi måste kommer vi att tvångsevakuera dem, säger katastrofmyndighetens talesperson Sutopo Purwo Nugroho. Som dock uppmanar människor att hålla sig lugna.

Omkring 40.000 människor har redan lämnat området enligt AP.

”Lava på väg upp”

Utbrottet beskrivs som ganska beskedligt än så länge – det ryker och mullrar. Men Sutopo Purwo Nugroho säger att det är lava på väg upp i vulkankonen. 

– Den kommer säkerligen att rinna över ut på bergssidorna, säger talesmannen Sutopo Purwo Nugroho enligt AP.

Människor varnas även för lerfloder, så kallade ”lahar”, som väntas öka vid ett utbrott, skriver Sutopo Purwo Nugroho på Twitter. En potentiellt dödlig blandning av lera, surt vatten och stenbumlingar har redan rasat nerför vulkanen på flera platser.

Vulkanen Agungs senaste utbrott var 1963 och då dog  1.600 människor. Enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, oroar man sig för en större explosion likt den för 54 år sedan.

– Övergången från ett sådant här utbrott till en kraftig explosion kan gå väldigt fort, säger Björn Lund. 

Flygplatsen stängs

Den internationella flygplatsen på Bali har stängts i 24 timmar till att börja med. Myndigheterna ska utvärdera situationen innan man fattar beslut om att eventuellt öppna flygplatsen igen på tisdag. Tusentals turister är därmed strandsatta på ön. Däremot har flygplatsen på ön Lombok åter öppnat.

1.000 svenskar

UD säger till Sveriges Radio Ekot att cirka 1.000 svenskar finns på Bali, varav cirka 200 är bofasta. Ambassaden uppmanar svenskar på Bali att hålla sig informerade om vulkanutbrottets utveckling och följa lokala myndigheters rekommendationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.