Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vapen, soldater och allmän opinion. Så ser styrkeförhållandena ut inför 2024. Foto: Anatolii Stepanov/Alexander Kazakov/EPA/AFP/TT

Inför 2024: ”Ryssland har en styrkeposition”

Uppdaterad
Publicerad

Det militära stödet till Ukraina sjunker till den lägsta nivån sedan inledningen av Rysslands invasion – vilket får konsekvenser.

– Utan det är det en tidsfråga innan Ukrainas förmåga att motstå det ryska angreppet krackelerar, säger Jörgen Elfving, expert på militär underrättelse.

Att det militära stödet minskar beror enligt Jörgen Elfving på två saker. Dels vilken militär materiel som finns i väst som man är beredd av avvara och dels den politiska viljan, som sviktar i flera länder.

Mellan augusti och oktober 2023 har stödet till Ukraina, både med pengar och militär material, sjunkit med 90 procent jämfört med samma period under 2022. Det visar färska siffror från Institutet för världsekonomi i Kiel.

Kriget i Ukraina

Och framtiden ser oviss ut.

Kan utjämna ryska övertaget

Inför 2024 är styrkeförhållandet i kriget till Rysslands fördel, enligt Jörgen Elfving. Men samtidigt finns det andra saker som har betydelse.

–Det handlar också om sådant som ledarskap och hur soldaterna mår som kan utjämna det ryska övertaget, säger Elfving.

När det gäller det militära stödet är det främst artilleriammunition som Ukraina har brist på. Men även vapen med lång räckvidd och stridsflygplan behövs, säger Jörgen Elfving.

–Avsaknaden av stridsflyg har ju bidragit till att motoffensiven inte lett till det man hoppats på.

I videon: vapen, soldater och allmän opinion. Så ser läget ut inför 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet