Columbine High School bevakades under tisdagen. Foto: AP/TT

Inför årsdagen av Columbine: hot om skolskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Amerikansk polis jagar en kvinna som hotat att utföra våldsdåd mot skolor i delstaten Colorado. Ett 20-tal skolor höll sina elever inlåsta under tisdagen.

Den 18-åriga kvinnan är beväpnad och extremt farlig, uppgav den federala polisen FBI på en presskonferens på tisdagskvällen. Hon har rest från sin hemort i Miami till Colorado, där hon har köpt ett gevär och uttalat hot mot skolor i delstatshuvudstaden Denver. Polisen beskriver henne som ”besatt av” gärningsmännen i Columbinemassakern.

På lördag den 20 april är det 20 år sedan två elever på Columbine High School i staden Littleton sköt ihjäl tolv elever och en lärare på skolan, innan de tog sina egna liv. Det var då den dödligaste skolskjutningen i USA på över 30 år.

Den efterspanade kvinnans hot fick ett 20-tal skolor i Denverområdet att hålla sina elever inlåsta under tisdagen. Det är oklart hur situationen kommer att hanteras på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.