Förödelsen är stor i turkiska Hatay, men inte i Erzin där borgmästaren agerat mot fuskbyggen. Foto: BULENT KILIC/TT

Inga döda i turkiska Erzin – tillät inte svartbyggen

Uppdaterad
Publicerad

Över 34 000 personer har dött till följd av jordbävningen i Turkiet och Syrien. Men i turkiska Erzin har alla klarat sig – trots att staden ligger i den värst drabbade delen av landet.

– Jag har inte tillåtit olagliga byggen överhuvudtaget, säger borgmästaren Ökkeş Elmasoğlu till Hürriyet.

Tusentals byggnader kollapsade under jordbävningen i förra veckan, trots Turkiets hårda regler kring hur alla hus ska byggas på grund av risken för jordbävningar.

Korruption och bristande kontroller tros ligga bakom att så många byggnader inte byggts på rätt sätt och därmed föll ihop. Över 100 arresteringsorder har nu utfärdats för personer som tros ha varit inblandade i de regelvidriga byggprojekten.

Borgmästaren: Tog beslut om rivning

Men enligt Ökkeş Elmasoğlu, borgmästare i Erzin och tillhörande oppositionspartiet CHP, har inte ett enda hus kollapsat i hans stad, skriver flera medier. Endast ett fåtal ska ha skadats. Han säger till tidningen Hürriyet att han varit stenhård mot de som skarvade med reglerna.

– Det fanns de som försökte. Även om vi inte kunde ta oss an dem till en början på grund av personalbrist anmälde vi dem senare och tog beslut om rivning, säger han till tidningen.

Ökkeş Elmasoğlu vill nu se en förändring i hur man ser på byggandet av nya hus i Turkiet.

– Våra medborgare ska inte kunna förvänta sig eftergifter från statens sida gällande olagliga byggnationer, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordbävningsforskaren Mark Quigley berättar varför så många hus kollapsade i jordskredet. Foto: ABIR SULTAN/EPA/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.