Påven säger nej till att låta gifta män prästvigas och att låta kvinnor bli diakoner inom katolska kyrkan. Foto: Andreas Solaro/AFP/TT

Inga gifta präster i Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar inte bli något undantag från celibatreglerna för katolska präster i Amazonas. Efter många turer säger påve Franciskus idag nej till att låta gifta män bli prästvigda i svårtillgängliga delar av regnskogsområdet.

Det råder stor prästbrist på flera håll i Amazonas.  Enligt BBC har uppemot 85 procent av byarna svårt att ha mässa varje vecka eftersom det fattas präster.

I slutet av förra året samlades 184 biskopar vid en synod i Vatikanen och kom fram till att äldre, gifta män som anses vara särskilt moraliskt anständiga bör kunna prästvigas. Det skulle kunna råda bot på prästbristen och samtidigt möte behovet av präster som förstår sig på den amazonska kulturen, något som påven efterlyst.

Nämner inte förslaget

Men nu säger påve Franciskus alltså nej till förslaget som lades fram av latinamerikanska biskopar förra året. I en text som släpptes under onsdagen som ett svar på synoden, nämnde han inte ens förslaget. Alla katolska präster kommer även fortsatt att leva under celibat, vilket ses som ett tecken på hängivenhet till Gud.

Påven säger också nej till att låta kvinnor bli diakoner. Istället uppmanar han kvinnor och nunnor i regionen att utvidga sina ansvarsområden i Amazonas.

Kontroversiellt förslag

Det har tidigare spekulerats om att påve Franciskus skulle tillåta gifta män att bli prästvigda i avlägsna områden, något som har setts som ett kontroversiellt förslag. Konservativa falanger inom katolska kyrkan, speciellt i Europa och Nordamerika har argumenterat att det skulle kunna leda till en urvattning av celibatet.

Den pensionerade påven Benedictus XVI släppte i januari en bok som svar på biskoparnas rekommendation att låta gifta män prästvigas. Där betonade han vikten av att leva i celibat och skriver att han inte kunde förbi tyst i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer