Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inga vill betala för klimaträddare Foto: SVT

Koldioxidfångare kan rädda klimatet – men ingen vill betala för det

Uppdaterad
Publicerad

FN:s klimatpanel har pekat ut koldioxidinfångning som en teknik med ”betydande” potential för att bromsa klimatförändringarna. I Norge planeras just nu Europas första stora anläggning. Men priset på minst 15 miljarder kronor vill än så länge varken regering eller näringsliv betala. SVT har besökt Brevik söder om Oslo där anläggningen som utmålats som ”klimaträddaren” ska stå.

Per Brevik, hållbarhetschef på Heidelberg Cement, ska snart gå i pension. Han har lovat sin klimatengagerade yngsta dotter att han ska göra allt för att hans arbetsgivare, en av världens största byggmaterialtillverkare, Heidelberg Cement, ska bli ett hållbart företag.

Problemet är bara att vid själva tillverkningen av cement, då råvaran kalciumkarbonat värms upp, frigörs koldioxid. Det finns idag inga alternativ till den uråldriga kemiska processen. Därför vill Heidelberg, som har som mål att vara klimatneutrala till 2030, istället fånga in koldioxiden de släpper ut.

Komplicerat och dyrt

Cementindustrin står för upp till åtta procent av hela världens klimatgasutsläpp. Därför kan en kraftig utsläppsminskning få stora positiva effekter.

Men projektet har dragit ut på tiden trots flera testanläggningar. Tekniken är komplicerad och dyr. Norska regeringen har redan investerat flera miljarder i försöken men totalkostnaden för de tre anläggningarna inklusive transport och lagring är det än så länge ingen som vill betala.

Enligt den nuvarande regeringen kommer kostnaden landa på runt 15 miljarder kronor för en treårsperiod. En tidigare regering har uppskattat kostnaden till över 25 miljarder exklusive transport och lagring.

”Ett företag kan inte gå före och inte de andra”

Heidelbergs vinst var 2018 cirka 13 miljarder kronor. De lönsamma bolaget vill dock inte själv stå för den största kostnaden.

– Det är klart att cementindustrin har tjänat pengar. Men det är det de förväntas att göra. Så ett företag kan inte gå före och inte de andra, säger Per Brevik, på Heidelberg Cement, som menar att kunderna då istället kommer välja billigare cement från bolag som inte investerat i klimatåtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet