Nyheten om att staten vill försöka rädda krisbanken Monte dei Paschi di Siena fick aktien att ta ett glädjeskutt. Foto: TT/Arkivbild.

Ingen förlängd tidsfrist för italiensk krisbank

Uppdaterad
Publicerad

Den italienska krisbanken Monte dei Paschi di Siena står på randen till kollaps. Europeiska centralbankens tillsynsenhet har avvisat en begäran om förlängd tidsfrist för att dra in pengar till banken, skriver flera medier.

Fristen går ut vid årsskiftet, men banken, med italienska staten som största ägare, ville ha till den 20 januari på sig. Den uppgörelse som låg på bordet krävde att en ny regering skulle finnas på plats i Italien, skriver The Financial Times.

Monte dei Paschi, brännmärkt som Europas svagaste bank i stresstester av systemviktiga banker i somras, behöver dra in omkring 50 miljarder kronor för att inte tvingas in i en avvecklingsprocess.

Italiens premiärminister avgår

Fråga för staten

Robert Bergqvist, analytiker på den svenska banken SEB, är inte orolig över att Monte dei Paschi ska misslyckas med att hitta kapital. Frågan är bara hur.

– Om inte den italienske presidenten lyckas presentera en regeringslösning under helgen blir det väldigt svårt att hitta privata investerare. Då blir det en fråga för den italienska staten som antingen kommer att låna upp pengar på egen hand eller vända sig till ECB:s krisfond, säger han till TT.

Att den italienska staten rycker in och räddar banken är det dock få som önskar.

Politiskt bakslag

– Det blir ett politiskt bakslag för EU, för man strävar efter att marknaden själv ska ta smällen, säger Robert Bergqvist.

En källa säger till Reuters att ECB motiverar sitt beslut med att man tycker att ytterligare några veckor varken skulle göra till eller från, och att det är dags för regeringen att gripa in och rädda banken.

Aktien handelsstoppades tillfälligt när nyheten blev känd runt klockan 14. Kort efter att handeln återupptogs hade aktien sjunkit 6,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Italiens premiärminister avgår

Mer i ämnet