Nyheten om att staten vill försöka rädda krisbanken Monte dei Paschi di Siena fick aktien att ta ett glädjeskutt. Foto: TT/Arkivbild.

Italiensk krisbank ber om mer tid

Uppdaterad
Publicerad

Den krisdrabbade italienska banken Monte dei Paschi di Siena har begärt förlängd frist från Europeiska centralbanken (ECB) för att dra in nytt kapital för att rädda banken undan kollaps.

Den anrika banken, världens äldsta, vill ha till den 20 januari nästa år på sig. Den nuvarande fristen löper ut vid årsskiftet.

Hur ECB ställer sig till förslaget kan avgöras redan på torsdagen, då direktionen träffas i Frankfurt. Frågan om Monte dei Paschis kris är redan uppsatt på mötets dagordning.

Italiens premiärminister avgår

Monte dei Paschi, brännmärkt som Europas svagaste bank i stresstester av systemviktiga banker i somras, behöver dra in omkring 50 miljarder kronor för att inte tvingas in i en avvecklingsprocess.

Konsekvenserna av en kollaps eller avveckling är svåra att överblicka, men många befarar att det skulle få spridningseffekter i det europeiska banksystemet.

Nuvarande plan bygger på att en femtedel av kapital hämtas från långivare som konverterar obligationer till aktier. Ovanpå det har italienska staten förberett ett kapitaltillskott på två miljarder euro, enligt Reuterskällor.

 Förhoppningen är att privata investerare ska skjuta till resten.

Monte dei Paschi-aktien, som rasat med över 80 procent sedan årsskiftet, stiger 4 procent inför ECB:s besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Italiens premiärminister avgår

Mer i ämnet