Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden med Qatars påstådda regler inför fotbolls-VM har fått stor spridning i sociala medier. Men hur ligger det till egentligen? Se videon. Foto: TT/Faksimil

Påstådda regler inför VM i Qatar sprids: ”Ingen homosexualitet”

Uppdaterad
Publicerad

Homosexualitet är förbjudet. Så också dating, alkohol och ”osedlighet”.

En bild som påstås visa reglerna under kommande fotbolls-VM i Qatar har nu fått enorm spridning i sociala medier. Men bilden kommer, enligt arrangören, inte från en officiell källa.

Fotbolls-VM i Qatar har varit föremål för hård kritik och otaliga kontroverser ända sedan landet tilldelades VM av Fifa år 2010.

Sedan Qatar tilldelades VM 2010 har omkring 6500 migrantarbetare avlidit i landet, enligt data publicerad år 2021 av tidningen The Guardian. Enligt andra beräkningar är siffrorna lägre, men BBC Arabic skriver att finns det indikationer på att Qatar underrapporterat dödsfall bland migrantarbetare.

Arrangören dementerar

Om lite mer än en månad sätter VM igång.

I sociala medier har redan en bild börjat spridas, som visar vad som påstås vara de mycket hårda regler som alla fotbollsfans måste följa om de ska få besöka landet under VM.

Men till Reuters skriver arrangören i Qatar att den virala bilden inte kommer från officiellt håll, och att bilden ”innehåller faktafel”.

Se bilden och en genomgång av vad den innehåller, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.