Kolkraftverket Schwarze pumpe i Lausitz i östra Tyskland. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Ingen kolkraft i Tyskland efter 2038 – ”modigt”

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland stänger sitt sista kolkraftverk 2038. Det beslutades under fredagen. Omställningen beräknas kosta 40 miljarder euro. Klimatforskare Deliang Chen vid Göteborgs universitet tycker det är modigt, men säger att ledarskapet behövs.

– Det här visar vägen för Europa, säger han.

I dag, fredag, har Tyskland beslutat att stänga sitt sista kolkraftverk senast 2038. Förslaget kring utfasningen av kolkraften i Tyskland har diskuterats länge och har kritiserats från flera håll. Miljöaktivister säger att det inte är tillräckligt samtidigt som andra kritiker säger att det är slöseri med skattepengar.

– Kolens dagar är räknade i Tyskland, säger Tysklands miljöminister Svenja Schulze rapporterar nyhetsbyrån AP.

Samtidigt utryckte Greenpeace och andra miljögrupper i en manifestation i dag att det den tyska planen för att minska utsläpp av växthusgaser är för långsam och inte kommer räcka för att leva upp till det som anges i Paris-fördragets klimatmål.

”Modigt”

Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet, har 20 års erfarenhet av arbete inom IPCC, FN:s vetenskapliga klimatpanel. Han säger att beslutet är positivt, men också modigt av Tyskland.

Klimatforskare Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet

– Om de nu har tagit beslutet tror jag det är ganska vetenskapligt baserat, då finns det beräkningar som säger att de kan klarar det – men det blir tufft. Beslutet att stänga den tyska kärnkraften har inte varit smärtfritt, säger han till SVT.

Tyskland arbetar för att för att fasa ut sin kärnkraft till 2022.

”Visar ledarskap”

Deliang Chen tror att omstruktureringen som följer av att ett energislag tas ur bruk är den största utmaningen.

– Men jag tror de är beredda att göra den. Det behövs en sådan bestämd ambition. Tyskland är ett av de länder internationellt som visar ledarskap, och det behövs. USA visar till exempel inte något ledarskap i den här frågan, säger han och fortsätter: 

– Mycket sådan här politik bestäms på nationell nivå och det här visar vägen för Europa. Europa, i sin tur, kan vara en stor faktor på global nivå.

Tysklands beslut att ställa om från kolkraft till andra energikällor till 2038 beräknas kosta 40 miljarder euro. Det rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.