Tolken Ahmad vill inte att hans ansikte visas. Foto: Niclas Berglund/SVT. Foto: Niclas Berglund/SVT

Riskerade livet för svenska styrkan – får ingen hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Trots beslut i Migrationsdomstolen i mars 2016 har de kvarvarande tolkarna inte fått möjlighet att söka uppehållstillstånd i Sverige på den svenska ambassaden i Kabul. I stället hänvisas de till svenska beskickningar i grannländerna.

– Jag har skickat 100-tals mejl till svenska myndigheter och besökt den svenska ambassaden i Kabul, men de vägrar ta emot mig, berättar en av tolkarna för SVT Nyheter. 

Han rör sig med snabba steg och tittar ständigt över sin axel, han vill inte att vi visar hans ansikte med bild. Ahmad bär på en historia om uppoffringar och svek, han känner sig övergiven av svenska myndigheter och han är rädd. 

”Förstörde mitt liv”

– Jag är en bruten och frustrerad människa. Jag förstörde mitt liv genom att arbeta åt svenskarna, säger Ahmad. 

Ahmad är en högutbildad språklärare med mjuk röst. Han rekryterades av det svenska försvaret 2007 och hamnade snart mitt i en krigszon. Vi skulle egentligen ha möts i staden Mazar-i-Sharif där Ahmad bor med sin familj och där han arbetade med livet som insats för den svenska styrkan.

”Vi behöver skydd”

Men han vågar inte möta oss där, besök av ett utländskt tv-team skulle väcka alltför stor uppmärksamhet. Ahmad och de andra tolkarna betraktas som landsförrädare av talibanerna och tvingas hålla sig gömda. 

– Vi behöver skydd, säger Ahmad

”Jag kan inte leva så här”

När den svenska insatsen avslutades 2014, efter 12 års närvaro, fick drygt hälften av de 40 tolkarna skydd i Sverige. Men de kvarvarande har hamnat i en byråkratisk limbo.

Istället för att få göra en ansökan på den svenska ambassaden i Kabul, anser Migrationsverket att de kan vända sig till svenska ambassader i något av grannländerna. Det är en alltför dyr resa för Ahmad och de andra kvarvarande tolkarna.   

– Jag kan inte leva här, sådan är situationen, säger Ahmad.

”Lämnar inte kollegor på slagfältet”

Den svenska veteranföreningen Fredsbaskrarna är kritisk till att tolkarna inte kan ansöka om uppehållstillstånd i Sverige från Afghanistan.

– Tolkarna är våra kollegor som tjänstgjort i Afghanistan och man lämnar inte kollegor efter sig på slagfältet. Vi vill att regeringen instruerar sin myndigheter så att tolkarna får möjlighet att söka asyl på svenska ambassaden i Kabul.

Regeringen kallsinnig

Men den svenska regeringen har inga avsikter att ändra dagens regelverk. Frågan har bollats mellan politiker och myndigheter och regeringen anser att Sverige redan tagit sitt moraliska ansvar genom att ge uppehållstillstånd till ett 20-tal tolkar och deras familjer för två år sedan.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) sade i en interpellationsdebatt i riksdagen i somras att hur man än beslutar kommer det alltid att finnas en grupp som säger att ”jag var också med” och att det inte finns några planer på att ändra regelverket så att tolkarna kan söka skydd i Sverige via den svenska ambassaden i Kabul. 

I dag är beskedet från regeringskansliet att det inte finns något nytt att tillägga i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.