Storbritanniens premiärminister Theresa May under brexit-debatten på onsdagen. Foto: Mark Duffy/TT

Ingen ny väg framåt för brexit – parlamentet röstade nej till allt

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen låg åtta nya brexit-förslag på bordet i det brittiska parlamentet. Bland annat att Storbritannien skulle lämna EU utan avtal eller att de skulle genomföra en ny folkomröstning. Men parlamentet röstade nej – till allt.

Det brittiska parlamentet såg under onsdagskvällen ut att ta kontrollen över hur brexit-processen skulle gå vidare. Med en rad olika förslag skulle de ge en fingervisning åt premiärminister Theresa May om hur de vill lösa situationen.

Men det blev inga besked alls. Svaret blev nej – till allt.

Nära tullunion-förslag

Åtta olika förslag låg på bordet och de hade en stor bredd. Det handlade bland annat om att Storbritannien skulle lämna EU utan avtal, att de skulle genomföra en nya folkomröstning, att de skulle lämna med ett mjukare brexit – eller att brexit inte skulle genomföras alls.

Närmast i omröstningen kom ett förslag om att Storbritannien skulle lämna EU – men stanna kvar inom tullunionen. Det förslaget förlorade med 264 röster mot 272.

Om något förslag hade röstats igenom hade det ändå inte varit bindande för Theresa May att genomföra det. Men det hade varit en fingervisning om vad parlamentet, som röstat nej till utträdesavtalet två gånger, egentligen vill.

Johnson svänger – stöttar May

Samtidigt har Theresa May lyckats få ett starkare stöd för sitt utträdesavtal under kvällen. Det efter hennes besked om att hon avgår ifall avtalet röstas igenom. Bland annat hennes tidigare motståndare Boris Johnson har under dagen sagt att han nu ändrar sig och kommer rösta för avtalet. Han skulle i så fall vara en av kandidaterna för att ta över som premiärminister.

Men den eventuella lättnad det kunde ha inneburit för Theresa May försvann snabbt när hennes regeringspartner, det nordirländska partiet DUP, sade att de kommer att rösta nej till avtalet som det ser ut nu.

Parlamentet ska enligt planen hålla en ny vägledande omröstning på måndag. Då ska man försöka enas kring ett av de förslag som nu röstades ner. Men tiden är knapp. Storbritannien ska lämna EU den 12 april – om inte utträdesavtalet godkänns eller en ny folkomröstning utlyses. Det efter beslutet på förra veckans EU-toppmöte i Bryssel. I sådana fall lämnar landet EU helt utan avtal.

Fakta: Alternativen i onsdagens omröstning

Här är de alternativ som parlamentsledamöterna hade att ta ställning till under onsdagen:

• Att Storbritannien lämnar EU utan utträdesavtal den 12 april.

• Att Storbritannien går med i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) genom det europeiska frihandelsavtalet, och förhandlar fram en tillfällig tullunion fram till att andra uppgörelser har nåtts.

• Att Storbritannien fortsätter att vara medlem av Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och ansöker om att gå med i det europeiska frihandelsavtalet.

• Fastställa målet att bilda en tullunion i primärlagstiftningen.

• Att Storbritannien bör välja Labours plan om ett nära samarbete med EU med ett omfattande tullavtal och ett nära arbete med inre marknaden.

• Att Storbritannien drar tillbaka artikel 50 (begärandet av utträde ur EU) om parlamentet inte går med på att lämna EU utan ett avtal.

• Ytterligare en folkomröstning för att godkänna ett brexitavtal innan det godkänns av parlamentet.

• Att Storbritannien ger bidrag till EU till slutet av 2020 och kommer överens med EU att brittiska varor under två år ska ha tillgång till EU.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.