Helikoptervy på Ferguson-bränderna. Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Tårgas och kaos i Ferguson efter åtalsbesked

Publicerad

Den polis som sköt ihjäl 18-årige Michael Brown i amerikanska Ferguson åtalas inte, beslutade en åtalsjury. Beskedet ledde till oroligheter och rapporter om skottlossning, tårgas och plundring. Läget är enligt polisen ”mycket värre” än vid protesterna i augusti och 61 personer har gripits.

En mängd affärer har plundrats och satts i brand och en fabrik i området har demolerats. Ett dussintal hus brinner, men räddningstjänsten ska ha haft svårt att nå bränderna på grund av skottlossning.

– Två polisbilar har bränts upp och jag har personligen hört omkring 150 skott avfyras under natten. Oroligheterna i natt är förmodligen mycket värre än den värsta upploppsnatten i augusti. Jag är besviken. Vi hoppades verkligen på fredliga protester, säger polischef Jon Belmar till AP.

Enligt honom har polisen inte avfyrat ett enda skott, och polisen ska varken ha skadat någon demonstrant eller själva kommit till skada. Många demonstranter ska dock ha kastat tegelsten på poliserna.

61 personer har gripits.

Automateld och tårgas

Flygplatsen i St Louis hölls stängd under kvällen och natten, och på grund av all skottlossning stängdes flygtrafiken över staden av.

Polisen använde tårgas för att skingra demonstranterna. Polisen rapporterar också om automateld på Fergusons gator. En reporter från CNN ska ha träffats i huvudet av en sten, och flera demonstranter har uttryckt ilska över medias närvaro i förstaden till St Louis.

Majoriteten av demonstranterna ska ha skingrats runt midnatt lokal tid, klockan sju svensk tid, men än pågår plundringar och skottlossning, och många bränder härjar fortfarande.

Manat till lugn

Efter beskedet från åtalsjuryn vid tre i natt samlades hundratals människor utanför polishögkvarteret i Ferguson, Missouri, och många vädrade sin ilska.

– Mördare, ni är inget annat än mördare, skrek en kvinna i megafon.

USA:s president Barack Obama vädjade till människor att acceptera åtalsjuryns utslag. Han bad invånarna i Ferguson att reagera på ett fredligt sätt, och manade samtidigt polisen till återhållsamhet.

– Vi måste acceptera att detta beslut var upp till åtalsjuryn. Vi är en nation byggt på lagens rätt. Jag förstår att många är djupt besvikna, men jag uppmanar er till lugn, sa presidenten.

”En spökstad”

Många boende i området är oroliga för vad detta gör med deras bostadsområde.

– Det här är galet. Jag menar, det kommer inte leda till något gott. Och myndigheterna kommer inte att bygga upp Ferguson igen. Det kommer bara vara en spökstad snart.

I flera andra städer i USA har människor protesterat mot beslutet under natten.

Fakta/Detta har hänt

Visa
 • 9 aug: 18-årige Michael Brown skjuts ihjäl av polis efter ett bråk i St Louis arbetarklassförort Ferguson.
 • 10 aug: Demonstrationer, plundring och upplopp under natten. 32 personer grips och två poliser skadas.
 • 11 aug: Fortsatta sammanstötningar. Browns mor vädjar om lugn.
 • 12 aug: President Barack Obama manar till eftertanke och lovar att fallet ska utredas av justitiedepartementet. Browns far vädjar om slut på våldet.
 • 13 aug: Polisen använder tårgas mot demonstranter.
 • 14 aug: Motorvägspolisen tar över kontrollen och läget lugnar sig något.
 • 15 aug: Polisen offentliggör namnet på den polisman som dödade Brown och även en film av ett butiksrån som Brown enligt dem kan ha begått. Protesterna flammar upp igen.
 • 16 aug: Utegångsförbud införs nattetid. Organiserad plundring rapporteras.
 • 17 aug: Justitieminister Eric Holder ger justitiedepartementet i uppdrag att genomföra en egen obduktion av Brown. Skottlossning hörs under demonstrationer.
 • 18 aug: Utegångsförbudet hävs och Nationalgardet sätts in. Familjen Brown offentliggör resultatet av en privat obduktion.
 • 20 aug: Åtalsjuryn börjar höra vittnen. Justitieministern Eric Holder reser till Ferguson.
 • 21-22 aug: Nationalgardet börjar dras tillbaka efter två nätter med dämpade protester.
 • 25 aug: Michael Brown begravs.
 • 4 sept: Justitiedepartementet inleder en utredning av polisen i Ferguson.
 • 25 sept: Fergusons polischef Tom Jackson ber Browns föräldrar om ursäkt i en video.
 • 21 okt: Medier avslöjar detaljer ur den privata obduktionen: Brown sköts med sex skott, av vilka ett avlossades på nära håll.
 • 17 nov: Guvernören i Missouri Jay Nixon inför beredskapslagar som ger honom rätt att kalla in Nationalgardet inför åtalsjuryns besked.
 • 24 nov: Åtalsjuryn kommer fram till att inget åtal bör väckas mot polisen.

Källa: TT/Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Ferguson

Mer i ämnet