Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om Nancy Pelosi faktiskt besöker Taiwan kan det få ganska otäcka konsekvenser, säger SVT:s utrikesreporter Tilde Lewin. Foto: Arkivbilder/SVT

Inget beslut om Taiwan-besöket efter samtal med Kina

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska presidenten tänker inte sätta stopp för talmannens känsliga besök i Taiwan, berättar rådgivare för New York Times. Tajmingen kunde inte vara värre för Kinas president.

– Xi Jinping vill inte bli förnedrad, rapporterar SVT:s Tilde Levin.

Medan talmannen Nancy Pelosi nu reser till Asien beger sig Xi Jinping till Kommunistpartiets kongress.

– Han vill ha med sig ledarskapet för att få sitta kvar som president, rapporterar Tilde Lewin från Washington D.C.

– Han vill varken ha en militär konfrontation med USA eller bli förnedrad av USA som låter en högt uppsatt politiker besöka Taiwan.

Efter flera och enligt uppgift tuffa samtal med Xi Jinping har USA:s president Joe Biden meddelar att han inte tänker be talmannen ställa in besöket. Han säger att den amerikanska kongressen enligt grundlagen är och måste förbli självständig från Vita Huset.

Nancy Pelosi har fortfarande inte gett ett slutgiltigt besked om det blir ett besök i det omtvistade och i praktiken självstyrande Taiwan, som Kina gör anspråk på – och som ses som nyckeln till geopolitisk balans i regionen.

Flygvapnet förbereder sig

Det stundande besöket har lett till flera ilskna uttalanden. I söndags meddelade det kinesiska flygvapnet att de kommer att utföra övningar i området, utan att precisera datum.

Källor i Washington D.C. utgår från att Kina inte vill riskera en militär konflikt och därmed inte kommer att förhindra Nancy Pelosi från att landa

”De säger att det är möjligt att kinesiska plan kommer att 'eskortera' Pelosis flygplan för att visa att de kontrollerar flygrutterna”, skriver New York Times.

Första anhalt Singapore

Nancy Pelosi inledde i helgen sin resa med att besöka den amerikanska militären i delstaten Hawaii – kärnan i USA:s Stilla havsförsvar.

På måndag väntas hon anlända i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.